Časoris
Kolaž dogajanja na lanskem festivalu. Vir: Arhiv CJLL
Kolaž dogajanja na lanskem festivalu. Vir: Arhiv CJLL

Začenja se festival Igraj se z mano, ki bo letos le na spletu, a bo zato trajal dlje

Poznaš festival Igraj se z mano?

To je tisti festival, ki v središče Ljubljane privabi otroke iz vrtcev in šol, da se družijo in igrajo, plešejo, pojejo in ustvarjajo na različnih delavnicah.

Čisto malo pa se ta festival vendarle razlikuje od podobnih prireditev. Njegova posebnost je, da ga pripravljata Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije.

Center Janeza Levca obiskujejo otroci, ki se zaradi svojih posebnih potreb ne morejo šolati v običajnih šolah. V vsakdanjem življenju se zato redkeje srečujejo z drugimi otroki.

Organizatorji festivala so se zato pred časom domislili, da bi otroke s posebnimi potrebami in tiste brez njih povezali skozi večdnevno igro na prostem.

Kolaž dogajanja na lanskem festivalu. Vir: Arhiv CJLL
Utrinek z lanskega festivala. Vir: Arhiv CJLL

Letos pa jim je zagodel novi koronavirus. Ker se zaradi njega še vedno ne smemo družiti na prostem, so festival prestavili na splet.

Program bo tudi tam poln glasbenih in plesnih nastopov, interaktivnih delavnic, družabnih iger, pripovedovanja zgodb in animacijskih točk.

»14. festival Igraj se z mano sledi vrednotam in idejam, iz katerih je pred skoraj 15 leti nastal: to so solidarnost, prijateljstvo in sodelovanje. Z njim ustvarjamo prostor in čas, kjer se hendikep zlije z normalnostjo v eno samo bogato in krepko različnost. Prostor v družbi, ki ga festival predstavlja, je napolnjen s pozitivnimi izkušnjami in prepričanji; več kot bo teh, manj bo prostora za razhajanja in ločevanje,« pravi dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca Ljubljana.

Že danes se jim lahko pridružiš in sodeluješ v interaktivni domišljijski igri Čarovnica Bobi ali prisluhneš denimo Ani Mariji Mitič, ki bo brala o pogumnih puncah.

Slovarček

Inkluzija pomeni vključevanje.

Hendikep je invalidnost.

Za razmislek

  1. Ali poznaš še kakšno možnost druženja z otroki, ki jih ne srečuješ v vsakdanjem življenju?
  2. Kateri dogodki na festivalu so ti najbolj všeč?
  3. Ti je ljubše, če so taki festivali v živo ali na spletu?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
7°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.