Časoris
Družine se zelo različne. Vir: Pixabay
Družine se zelo različne. Vir: Pixabay

Za družine je ogled muzejev in galerij brezplačen

Vse do prihodnje nedelje boste lahko s starši obiskovali kulturne ustanove.

Ob 15. maju, mednarodnem dnevu družin, Zveza družin pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije pripravlja tradicionalno akcijo Za družine brezplačno.

Za družine bodo brezplačno odprli vrata številni muzeji in galerije.

Akcija se vedno začne na mednarodni dan družin in traja teden dni. En dan v tednu bo še posebej poseben. Danes, 18. maja, je tudi mednarodni dan muzejev – letos na temo Muzeji in kulturna krajina.

»Z otroki boste tako lahko spoznavali skrivnosti umetnosti, se zabavali in učili ter skupaj preživeli zanimive urice dragocenega prostega časa,« je v povabilu zapisala predsednica zvee družin Maja Kersnik.

Lahko si boste ogledati stalne in občasne muzejske razstave in sodelovali ustvarjalnih delavnicah.

Posebne dogodke načrtujejo tudi v posameznih društvih ZPMS.

15. maj je za mednarodni dan družin leta 1994 razglasila generalna skupščina OZN. Osrednja tema letošnjega tedna je družina, zdravo življenje in trajnostna prihodnost

Po besedah generalnega sekretarja ZN Ban Ki Mun si v OZN prizadevajo za tak svet, v katerem bi se dobro počutili in delovali družinski člani vseh starosti.

Do leta 2030 naj bi poskusili odpraviti revščino in lakoto, zagotoviti zdrav način življenja in dobrobiti družinskih članov vseh starosti, izobrazbo za vse življenje in enakost med spoloma.

Postavili so tudi tri družinske politike. Zaposleni naj bi bili primerno plačani. Kar potrebujejo, naj bi dobili po dostopni ceni, predvsem pa naj bi bilo to tudi dobro. Delovni čas pa naj bi omogočal, da lahko skrbijo za otroke in druge ranljive družinske člane. Starši naj bi tako lažje usklajevali delovni čas in družinsko življenje.

 

Slovarček

Družinska politika pomeni urejanje razmer in odločanje o njih na družinskem področju.

 

Za razmislek

  1. Imajo tvoji starši dovolj časa zate?
  2. Kako pogosto greste skupaj v muzej ali galerijo?
  3. Kdo ti namenja veliko časa?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.