fbpx
Časoris
Prizor iz filma Kokon. Vir: Arhiv Kinodvora
Prizor iz filma Kokon. Vir: Arhiv Kinodvora

Z jadrnico od filma do filma

Festival Kinotrip ustvarjajo mladi filmski navdušenci za mlade.

Že petič zapored poteka pod sloganom »Naj te film odpelje!« – vendar vsako leto z drugim prevoznim sredstvom. Letos se bodo odpeljali z jadrnico.

In zakaj jadrnica? »Ker je dovolj le rahel veter in že se odpeljemo novim obzorjem naproti, daleč čez vidno črto morja na koncu neba, v čudovite in zanimive, povsem nove filmske svetove,« pravi vodja festivala Anja Banko.

Prizor iz filma Boginja kresnic. Vir: Arhiv Kinodvora

Po nekaterih filmskih projekcijah se bodo prek spleta pridružili tudi avtorji filmov in številni drugi mladi filmski ustvarjalci.

Program festivala sestavijo srednješolci, ki so člani Kinotripovega kluba. Letos selektorsko ekipo sestavljajo: Marcela Grošelj, Lana Kariž Meško, Amelija Kracina, Amadeja Lavrič, Jan Martinčič, Ajša Podgornik in Sinja Smokvina.

Letošnje Kinotripovke, ki so sodelovale pri sestavljanju programa. Foto: Domen Pal/Arhiv Kinodvora

»Pri izboru sem bila najbolj pozorna na zgodbo in sporočilo filma. Vprašala sem se, ali si želim to zgodbo deliti z drugimi. Včasih je dovolj le en detajl ali prizor, ki v meni vzbudi posebne občutke. Takrat začnem opazovati tudi filmske elemente, na primer, kako je film posnet, kakšna je svetloba, kakšna je scenografija, kje so ga snemali, kako so kaj naredili in podobno. Ko vse seštejem, se odločim, ali je to film, za katerega si želim, da bi ga videli tudi drugi,« pravi mlada selektorica Amelija Kracina.

Čeprav je število sedežev v dvorani omejeno, je izkušnja ogleda filma v temini dvorane nekaj posebnega.

»Prav tam, v tej temini in med utrinki podob na platnu, se namreč zgodi čarovnija, ki ji nekateri pravijo tudi zaljubljenost v film!« pojasnjuje Anja Banko.

Zadnja novica

Zaradi razmaha okužb z novim koronavirusom bo večji del programa prestavljen. Predvajali bodo le otvoritveni film Kokon režiserke Leonie Krippendorf in kanadski film Boginja kresnic režiserke Anais Barbeau-Lavalette. 

Za razmislek

  1. Kateri film bi ti uvrstila na seznam festivala?
  2. Zakaj je drugače gledati film v kinu kot doma?
  3. Kaj je tebi najbolj pomembno pri filmu?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa