Časoris
Natečaj Mladi Rapetek. Avtorica: Maša Gojić
Mladi so glasbene zvrsti spoznavali tudi lani na natečaju Mladi Rapetek, ki ga organizirata Gala Hala in društvo Kapa. Foto: Maša Gojić

Z glasbo nad dolgčas

Glasba je ena najbolj kul stvari na svetu. Lahko jo poslušaš, nanjo plešeš, izvajaš in celo ustvarjaš.

Glasba je tudi odličen način za preživljanje prostega časa, pravi Luka Flegar, kitarist, tekstopisec in mentor glasbenih delavnic Ojačevalnica v Gala Hali.

V koronačasih, ko je glasba potisnjena na stranski tir, vse to ni več samoumevno.

Kitarist Luka Flegar. Avtor: Alan Orlič
Kitarist Luka Flegar. Foto: Alan Orlič

»Igranje na glasbilo in ustvarjanje glasbe sta v obdobju odraščanja izrednega pomena, saj otroke in mladostnike prisilita v raziskovanje samih sebe in omogočata, da se poglobijo vase,« pravi.

»Ponujata možnost za sprostitev ustvarjalnosti in pomagata, da izrazimo svoja občutja, ideje in želje, ki bi sicer ostale neuresničene,« dodaja.

Muziciranje in pisanje avtorskih pesmi pa sploh ni tako enostavno.

Flegar meni, da je pomembno, da otroci začnete sami ustvarjati čim prej, še preden ste preobremenjeni z naučenimi tehnikami.  

Glasbeno kreativnost lahko začneš spoznavati z igranjem pesmi avtorjev, ki so ti všeč, in s poslušanjem različnih izvajalcev. Sčasoma lahko iz tega začneš črpati tudi material za lastne pesmi in za iskanje lastnega glasbenega jezika.

Ne veš, kako se tega lotiti?

Do 15. marca se lahko prijaviš na brezplačne delavnice. Namenjene so otrokom, starim od 12 do 16 let, ki že znate igrati na kitaro in bi radi začeli ustvarjati svojo glasbo.

Med prijavljenimi bodo mentorji izbrali pet udeležencev, ki bodo lahko razvijali in spoznavali kreativno plat muziciranja.

Slovarček

Tekstopisec piše besedila za različne glasbene izvajalce.

Muzicirati pomeni igrati na glasbilo.

Za razmislek

  1. Ali znaš igrati kakšen inštrument?
  2. Kakšno glasbo rada poslušaš?
  3. Kako pa ti preganjaš dolgčas?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.