Časoris
Predstava Vihar v glavi. Foto: Matej Povše/Arhiv LGL
Utrinek s predstave Vihar v glavi. Foto: Matej Povše/Arhiv LGL

Vihar v glavi, pogum v srcu

»Še sama ne vem, kaj čutim, in zato to tako težko izražam,« je napisala ena od igralk, ko so avtorji predstave Vihar v glavi zbirali gradivo za predstavo.

V predstavi pa pravi Jon: »Moja soba je raztur, ampak to pomen, da je vse not. Moji možgani so raztur, ampak to pomen, da je vse not.«

Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bo danes premiera predstave Vihar v glavi. Režiser Primož Ekart jo je zasnoval na podlagi dramskega besedila Brainstorm.

Predstava Vihar v glavi. Foto: Matej Povše/Arhiv LGL
Foto: Matej Povše/Arhiv LGL

Že originalno besedilo je nastalo v sodelovanju najstniki in tudi pri besedilu slovenske uprizoritve so ti sodelovali s svojimi izkušnjami in zgodbami.

V tem življenjskem obdobju kar 86.000 milijard nevronov sproža najrazličnejše vsakodnevne spremembe, hkrati pa omogoča mladostniško eksplozijo kreativnosti, drznosti, vznemirjenja in poguma.

Predstava poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem v odnosu do staršev, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, strahov in upanj za prihodnost, pravijo ustvarjalci predstave.

Predstava Vihar v glavi. Foto: Matej Povše/Arhiv LGL
Foto: Matej Povše/Arhiv LGL

»Ustaljeno razmerje, v katerem starejši govorijo, mlajši pa poslušajo, obrača na način, da starše poseda v temo, najstnikom pa odpira prostor, da povejo stvari, ki jih sicer verjetno ne bi,« pojasnjuje dramaturginja Ana Duša.

Najstniki veljajo za problematične. Mnogi menijo, da naj starši v tem obdobju pač stisnejo zobe in upajo, da čim prej mine. A razpoka med njimi se zgodi zato, da lahko odraščajoči postanejo odrasli.

»V resnici je to čas, ko je človek živ na način, kot ne bo nikoli kasneje. Nobena odločitev še ni dokončna, noben odnos ustaljen, svet se šele začenja razpirati v vseh svojih barvah in oblikah.«

Predstava Vihar v glavi. Foto: Matej Povše/Arhiv LGL
Foto: Matej Povše/Arhiv LGL

 

Slovarček

Nevron je živčna celica, ki prenaša dražljaje.

Dramaturg sodeluje pri izbiri, razlagi in predstavitvi gledaliških iger.

 

Za razmislek 

  1. Ali vedno veš, kaj čutiš?
  2. Kako se pomiriš, ko te denimo nekaj razjezi ali razžalosti?
  3. Kaj ti pomeni gledališče?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
3°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.