Časoris
Prizor iz filma Kamnosek Svit. Vir: Arhiv RTV SLO
Prizor iz filma Kamnosek Svit. Vir: Arhiv RTV SLO

V dokumentarcih ni igralcev, so le nastopajoči

Gana, obmorska država v Zahodni Afriki, je leglo spletnih prevar in manipulacij. Številni mladi na družabnih omrežjih pod izmišljenimi profili naivnim Zahodnjakom prodajajo rožice in izvabljajo denarna nakazila.

Posebej popularne so romantične zveze; mladi fantje se predstavljajo za dekleta ter od osamljenih Američanov in Evropejcev z obljubami o bližnjem snidenju služijo lepe denarce.

Početje mladih v Afriki je v svojem filmu prikazal režiser Ben Asamoah. Mladi v Sloveniji so si ga lahko ogledali na festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu, ki se konča 20. marca.

Prizor iz filma Sakawa. Vir: Arhiv Cankarjevega doma

Otroci pa lahko dokumentarne filme gledate tudi po televiziji. V otroškem programu na TV Slovenija predvajajo različne dokumentarne filme, tudi svoje. Letos je to denimo film o desetletnem Svitu, ki želi sklesati največji kamen.

»Otroci spremljajo fanta, ki je pogumen, vesel, žalosten, uspešen, prestrašen, točno tak, kot so oni sami,« pravi Tina Antončič, režiserka filma Kamnosek Svit.

V dokumentarnem filmu ni igralcev. Otroci se zato lažje poistovetijo z glavnimi junaki; morda dobijo kakšno novo zamisel; ali pa se ob dejstvu, da se nekatere stvari ne dogajajo samo njim, pomirijo, še pojasnjuje Tina Antončič.

Svit riše netopirja, ki ga bo vklesal v kamen. Vir: Arhiv RTV SLO
Svit riše netopirja, ki ga bo vklesal v kamen. Vir: Arhiv RTV SLO

Kdo so ljudje, ki so jim blizu dokumentarni filmi?

»Občinstvo festivala so ljudje, ki jih zanima dogajanje v svetu in jim ni vseeno – filmi namreč nastavljajo zrcalo aktualnemu dogajanju,« pravi Janina Pintar iz Cankarjevega doma.

Nataša Posel, direktorica Amnesty International Slovenije, dodaja, da filmi o posledicah revščine in migracij, o pravicah deklet in o osebnih usodah ljudi, ujetih v spore in radikalizem, spreminjajo, celo rešujejo življenja, saj razkrivajo, kar naj bi ostalo skrito.

Upajmo!

Slovarček

Sakawa v lokalnem narečju pomeni spletno prevaro, ki je pogosto povezana z verskimi običaji.

Za razmislek

  1. Ali gledaš otroške dokumentarne filme?
  2. Zakaj?
  3. Zakaj pravijo, da ti filmi spreminjajo življenja?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.