Časoris
TikTok vabi k ustvarjalnosti. Vir: Posnetek zaslona/TikTok
Vir: Posnetek zaslona/TikTok

TikTok, omrežje, ki spodbuja ustvarjalnost? Ali nevarnost?

Na začetku leta smo napovedovali, da bodo TikTok letos najverjetneje izpodrinile druge aplikacije.

A to se ni zgodilo.

Postal je tako priljubljen, da so se o njem začeli pogovarjati tudi odrasli in v nekaterih šolah so učitelji učence celo začeli svariti pred njegovo uporabo.

Na prvi pogled se zdi njihova skrb pretirana: naslovna stran tega družbenega omrežja obljublja, da si bomo z uporabo polepšali dan – da bomo v resničnih videih spremljali resnične ljudi in s svojimi vsebinami obenem razvijali ustvarjalnost.

TikTok res omogoča snemanje in objavljanje kratkih videov, ki lahko trajajo do 60 sekund. Opremimo jih lahko z različnimi filtri in učinki, z glasbo in drugimi zvočnimi efekti.

Uporabniki ne objavljajo svojega življenja, temveč ustvarjajo skeče, plese in druge oblike zabavljaških videov.

Toda učitelji so do neke mere upravičeno zaskrbljeni.

V posnetkih na TikToku lahko v ozadju denimo nehote prikažeš, kje živiš ali kaj vse imaš. Tvoje videoposnetke lahko nekdo shrani na svoji napravi, jih predela in nato ponovno objavi. Lahko pa se ti tudi zgodi, da naletiš na neprimerno vsebino in žaljive komentarje.

Otroci lahko zaradi neizkušenosti včasih pozabite na varnost, zato so zaskrbljeni odrasli kitajskim lastnikom aplikacije predlagali dvig starostne meje za uporabo. A pri TikToku odgovarjajo, da tudi YouTube in Instagram uporabljata mejo 13 let.

Družbeno omrežje, ki so ga ustanovili pred tremi leti, ima danes okoli 800 milijonov aktivnih dnevnih uporabnikov, aplikacijo pa je naložilo kar 1,5 milijarde ljudi.

TikTok je letos po številu prenosov med aplikacijami, ki niso igre, prehitel Facebook in se uvrstil takoj za Messenger in WhatsApp.

Nekateri verjamejo, da bo kmalu prehitel Instagram.

Kaj pa meniš ti?

Za razmislek

  1. V čem je prednost TikToka pred ostalimi aplikacijami?
  2. Kakšna bi morala biti starostna meja za uporabo družbenih omrežij?
  3. Kaj ti je pri TikToku najbolj všeč?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.