Časoris
Zombi. Vir: Pixabay. CC0
Zombi. Vir: Pixabay. CC0

Sužnji brez volje in imena

Jaz sem zombi, se pogosto sliši iz otroških sob. Toda kaj sploh so zombiji?

V popularno kulturo so vstopili s filmom Noč živih mrtvecev. A prvi film, ki jih omenja, je nastal že veliko prej, približno v času filmov Frankenstein in Drakula.

Od kod izvira beseda zombi? To ni čisto jasno. Morda iz Gabona, kjer pomeni truplo, morda iz Konga, kjer pomeni duh mrtvega človeka.

Zahodno-afriški državi povezuje suženjska preteklost. V obeh so Evropejci ugrabljali domačine in jih selili na plantaže sladkornega trsa na karibskih otokih.

Izseljeni Afričani so verovali v svoja božanstva, toda v novi domovini, predvsem na Haitiju, so morali prevzeti katoliško vero. Tako je nastalo novo verovanje, vudu, za katerega je značilna vera v zombije.

Na Haitiju je bila beseda zombi sprva izraz za duha, za pojav, ki nas ponoči vznemirja in ki ima lahko različne oblike. Kasneje pa so začeli verovati, da so zombiji ljudje, ki so jih vrači spravili v stanje globoke nezavesti, nato pa obudili kot sužnje.

Pojav zombijev v vuduju je pravzaprav logična posledica suženjstva. Zombiji so − tako kot sužnji − brez imena, brez volje in kot živi mrtveci ujeti v neskončnem opravilu.

V popularni kulturi, predvsem v filmih, je vudu prikazan v povezavi s čarodejstvom, črno magijo in ljudožerstvom, kar spodbuja predsodke ne le do vuduja ampak tudi do Haitija.

 

Slovarček

Suženj je brezpraven, nesvoboden človek, ki je v lasti svojega gospodarja.

Vrač je v določenih ljudstvih človek, ki ima posebno, skrivnostno moč.

 

Za razmislek

  1. Ali verjameš v zombije?
  2. Kje si prvič slišal zanje? Kaj si o njih izvedel?
  3. Ali poznaš še kakšna strašljiva bitja?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
22°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.