Časoris
Skrivno društvo KRVZ. Vir: Arhiv Mladinske knjige
Skrivno društvo KRVZ. Vir: Arhiv Mladinske knjige

Skrivno društvo KRVZ ali kako so štirje prijatelji odkrivali zmaja na nebu

Nekega večera Črt na nebu zagleda skrivnostno senco. Zdi se mu, da vidi zmaja … in štirje otroci se lotijo raziskovanja.

Simona Semenič s prvim izvodom knjige. Foto: Alenka Veler/Mladinska knjiga
Simona Semenič s prvim izvodom knjige. Foto: Alenka Veler/Mladinska knjiga

Skrivno društvo KRVZ, z modro ptico nagrajeni mladinski roman avtorice Simone Semenič, je pri založbi Mladinska knjiga izšel tik pred svetovnim dnevom knjige.

Simona, ste mojstrica besed. Se tega naučimo ali se s tem darom rodimo?

Mislim, da se večino »darov« lahko naučimo. Predvsem se mi zdi, da si nadarjen za tisto, k čemur te najbolj vleče, kar te veseli, kar srčno želiš početi. Mogoče je dar samo to, da veš, kaj te tako veseli, da si za to pripravljen trdo delati, se marsičemu odreči in vztrajati tudi, ko se zdi, da vse skupaj nima več nobenega smisla. 

Kako blizu vam je film? V zadnjem romanu večkrat omenjate »kako kamera ujame tiste tri otroke pod mizo na cerkvenem podstrešju« …

Film je moja prva ljubezen oziroma si deli prvo mesto z romanom.

V Skrivnem društvu KRVZ ga omenjam zato, ker se mi je zdelo, da bi si moj prvi bralec, torej sin Črtomir, tako lažje predstavljal prizore. Z njim in z mlajšim sinom Vitomilom gledamo veliko filmov, filmi so naša najljubša skupna zabava.

Verjamete v zmaje?

Zmaji niso nekaj, v kar verjameš. Zmaji so. In če mi ravnamo lepo z njimi, ravnajo tudi oni lepo z nami. In če se mi bojimo njih, se tudi oni nas. So pa izredno občutljivi za strah, tako da moramo premagovati svoj strah pred njimi, da se nas ne ustrašijo še bolj, kot mi njih. 

Svoje vtise o potovanju po knjižnem in filmskem svetu je pisateljica Simona Semenič delila s tabo. S kom jih ob Noči knjige želiš deliti ti?

Za razmislek

  1. Kaj pomenijo besede, zmaji so?
  2. Si tudi ti lažje predstavljaš stvari, če jih gledaš v filmu?
  3. Za kaj si pripravljen trdo delati?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.