Časoris
Za ene izmed najbolj priljubljenih mafinov veljajo borovničevi. Vir: Adobe Stock
Za ene izmed najbolj priljubljenih mafinov veljajo borovničevi. Vir: Adobe Stock

Prikupni kolački, ki pričarajo nasmeh na obraz

Kaj dobiš, če zmešaš moko, sladkor, pecilni prašek, jajce, mleko in olje?

Mafine! Danes praznujemo njihov svetovni dan.

So prikupne oblike in preprosti za pripravo, zato so izjemno priljubljeni.

Otroci radi pečete mufine, saj je njihova priprava zelo enostavna. Foto: Yuri Arcus/Dreamstime
Foto: Yuri Arcus/Dreamstime

Poznamo angleške in ameriške. Razlika med njimi je v sredstvu za vzhajanje.

Med njegove prednike uvrščamo valižanski bara brith. To je majhen, kolačku podoben kruhek, ki ga pečejo in strežejo ob posebnih priložnostih.

Angleški mufini se od ameriških razlikujejo tudi po obliki. Vir: Adobe Stock
Angleški se od ameriških razlikujejo po obliki. Vir: Adobe Stock

Angleški mafini so bili sprva hrana revnejših ljudi.

Pripravljali so jih iz ostankov kruha in peciva, krompirjevega testa in kislega mleka.

V Združenih državah Amerike so jih konec devetnajstega stoletja prvi pekli angleški priseljenci.

Sprva so bili podobni angleškim, nato pa so jim namesto kvasa začeli dodajati pecilni prašek. Vsebovali so še moko, različne oreščke in suho sadje.

Iz kruha so se postopoma spremenili v majhne tortice, iz prigrizka so postali izjemno priljubljena sladica.

Ali veš?

  • Mafini niso omejeni samo na sladke okuse. Vedno bolj priljubljeni postajajo tudi slani. Ti vsebujejo vse od sira do zelišč.
  • Za najbolj priljubljene na svetu veljajo borovničevi.
  • Od kod izvira beseda mafin, ni povsem jasno. Nekateri menijo, da je povezana s staro francosko moufflet, ki je označevala mehak kruh. Drugi verjamejo, da izhaja iz nemške muffen, ki pomeni tortico.
  • Pri njihovi pripravi vedno najprej združimo suhe sestavine s suhimi in mokre z mokrimi. Če želimo, da lepo vzhajajo, uporabljamo pecilni prašek, ki mu ni pretekel rok uporabe.
  • Testa ne smemo preveč mešati, sicer bodo trdi.

Za razmislek

  1. Kakšne mafine imaš najraje?
  2. Katera sladica jim je podobna?
  3. Poznaš še kakšno pecivo, ki je preprosto za pripravo?
Podprite Časoris ozka pasica

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.