Kaj dobiš, če zmešaš moko, sladkor, pecilni prašek, jajce, mleko in olje?
Mafine! Danes praznujemo njihov svetovni dan.
So prikupne oblike in preprosti za pripravo, zato so izjemno priljubljeni.

Poznamo angleške in ameriške. Razlika med njimi je v sredstvu za vzhajanje.
Angleški mafin je podoben kruhu in ga pripravimo s kvasom.
Med njegove prednike uvrščamo valižanski bara brith. To je majhen, kolačku podoben kruhek, ki ga pečejo in strežejo ob posebnih priložnostih.

Angleški mafini so bili sprva hrana revnejših ljudi.
Pripravljali so jih iz ostankov kruha in peciva, krompirjevega testa in kislega mleka.
Ameriški mafini so bolj razširjeni, saj so zaradi peke s pecilnim praškom še nekoliko lažji za pripravo.
V Združenih državah Amerike so jih konec devetnajstega stoletja prvi pekli angleški priseljenci.
Sprva so bili podobni angleškim, nato pa so jim namesto kvasa začeli dodajati pecilni prašek. Vsebovali so še moko, različne oreščke in suho sadje.
Iz kruha so se postopoma spremenili v majhne tortice, iz prigrizka so postali izjemno priljubljena sladica.
Ali veš?
- Mafini niso omejeni samo na sladke okuse. Vedno bolj priljubljeni postajajo tudi slani. Ti vsebujejo vse od sira do zelišč.
- Za najbolj priljubljene na svetu veljajo borovničevi.
- Od kod izvira beseda mafin, ni povsem jasno. Nekateri menijo, da je povezana s staro francosko moufflet, ki je označevala mehak kruh. Drugi verjamejo, da izhaja iz nemške muffen, ki pomeni tortico.
- Pri njihovi pripravi vedno najprej združimo suhe sestavine s suhimi in mokre z mokrimi. Če želimo, da lepo vzhajajo, uporabljamo pecilni prašek, ki mu ni pretekel rok uporabe.
- Testa ne smemo preveč mešati, sicer bodo trdi.
Za razmislek
- Kakšne mafine imaš najraje?
- Katera sladica jim je podobna?
- Poznaš še kakšno pecivo, ki je preprosto za pripravo?
