Časoris
Megan Thee Stallion je prejela grammyja za najboljšo novinko. Vir: Posnetek zaslona/Grammys
Megan Thee Stallion (desno) je prejela grammyja za najboljšo novinko. Ob njej pevka Beyoncé, največja zmagovalka prireditve. Vir: Posnetek zaslona/Grammys

Prestižne nagrade v roke številnih glasbenic

63. podelitev grammyjev, najprestižnejših nagrad v svetu glasbe, so zaznamovale pisane zvezdniške maske, predvsem pa velik nabor ženskih nagrajenk.

Najbolj pričakovano nagrado večera za album leta je prejela pevka Taylor Swift za svoj album Folklore, ki ga je napisala v času karantene. To je že njena tretja nagrada v tej kategoriji, s čimer je postala prva ženska izvajalka, ki ji je to uspelo doseči.

Embed from Getty Images

Nagradam tudi letos ni mogla uiti Billie Eilish.

Za svojo skladbo Everything I Wanted je prejela zlati gramofon za najboljši singel leta.

Za najboljšo novinko leta je bila okronana Megan Thee Stallion.

Pesem leta pa je postala skladba I Can’t Breathe izvajalke H. E. R. Pesem je avtorica posvetila gibanju Black Lives Matter, ki je lani izrazito pripomoglo k ozaveščanju o rasni neenakosti.

Največja zmagovalka večera je bila brez dvoma pevka Beyoncé, ki je prejela štiri zlate gramofone in tako postala ženska izvajalka z največjim številom grammyjev. Skupno jih ima kar 28.

Embed from Getty Images

Večer je bil poseben še za mnoge druge izvajalce.

Prvič je slavil Harry Styles, ki je prejel nagrado za najboljšo izvedbo pop skladbe. Nagrado za najboljši pop album je prejela britanska glasbenica – Dua Lipa.  

Prireditev so dopolnjevali številni glasbeni nastopi. Med drugimi je na oder stopila tudi južnokorejska zasedba BTS s svojim hitom Dynamite in s tem postala prva korejska skupina, ki je na grammyjih nastopala z lastno skladbo.

Slovarček

Singel je posamezna pesem, izdana z namenom promocije avtorja glasbe.

Za razmislek

  1. Kdo bi si po tvoje še zaslužil nagrado?
  2. Katere nagrade še podeljujejo v svetu glasbe?
  3. Kdo je tvoj najljubši glasbeni izvajalec?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.