Časoris
Evropska nagrada mladega filmskega občinstva poteka že od leta 2012 in je namenjena oblikovanju samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev. Vir: Kino Otok
Evropska nagrada mladega filmskega občinstva poteka že od leta 2012 in je namenjena oblikovanju samostojnih in kritičnih uporabnikov sodobnih medijev. Vir: Kino Otok

Pomagaj izbrati najboljši evropski film za mlade

Aprilski vremensko muhasti dnevi so ravno pravšnji za ogled kakšnega filma.

Evropska filmska akademija očitno to dobro ve, saj v aprilu ponovno organizira podelitev nagrade za najboljši evropski film za mlade. K sodelovanju vabijo tudi najstnike iz Slovenije.

Gre za edinstveno prireditev, ki povezuje mlade iz vse Evrope, pa tudi izven njenih meja. Letos se je za sodelovanje odločilo kar 35 držav.   

Če želiš sodelovati v slovenski žiriji, do petka, 9. aprila, izpolni prijavnico, ki jo najdeš na spletni strani Kina Otok.

In kaj boste filmski žiranti počeli?

Med 21. in 24. aprilom si boste lahko iz domačega naslanjača brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme in se o njih pogovorili s sožiranti.  

Dan po ogledu filmov boste na spletu glasovali o njih. Zmagovalni film bo nagrajen z evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.

Letošnji nominiranci so filmi Ostržek, The Crossing in Wolfwalkers.

Ostržek je vsem dobro poznana zgodba o leseni lutki, ki se spremeni v pravega dečka. Film jo preobleče v nove barve, obenem pa odpre bogat svet čudes ter humornih in ganljivih trenutkov.

The Crossing govori o desetletni Gerdi in njenem bratcu Ottu, ki med drugo svetovno vojno na Švedsko pomagata pobegniti dvema židovskima otrokoma. Zgodba poudarja pomen prijateljstva in medsebojnega zaupanja.

Risani film Wolfwalkers pa se vrača v čas vraževerja in magije, ko so ljudje še verjeli, da so volkovi hudobna bitja. Mlada lovska vajenka se odpravi na Irsko, da bi pomagala uničiti še zadnje volčje krdelo, ob tem pa se spoprijatelji z dekletom iz volčjega plemena.

Za razmislek

  1. Katere filmske nagrade poznaš?
  2. Kdaj si si nazadnje ogledala kakšen film?
  3. Kdo je tvoj najljubši filmski junak?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.