Časoris
Koncert na Kongresnem trgu.

Poletna, muzejska in kresna noč

Topli prijetni večeri, ko se zmrači šele po deveti uri zvečer, so kot zanalašč za poletna večerna potepanja.

Minulo soboto so muzeji in galerije odprli svoja vrata na Poletni muzejski noči. To je dan, ko se ustanove, ki ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, prelevijo v prostore za sproščeno, druženje.

Nocoj je Poletna noč s slavnostnim koncertom na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bodo predstavili festivalske skladbe, ki so zaznamovale 25 let slovenske samostojnosti.

Nastopili bodo Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija ter solisti:  Nuška Drašček, Nina Strnad, Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Jure Ivanušič, Rok Pečečnik in Saša Tabaković. Posebna, zlata gosta bosta še Elda Viler in Oto Pestner.

V četrtek pa bo kresna noč, ko bodo podelili nagrado Kresnik za najboljši roman minulega leta. V časopisu Delo, ki podeljuje nagrado, so letos razglasili tudi Kresnika vseh Kresnikov – najboljši slovenski roman zadnjih 25 let, torej odkar imamo svojo državo.

Prestižno priznanje si je prislužil že pokojni pisatelj Lojze Kovačič za roman Kristalni čas.

Vrhunec junijskih večernih poletnih prireditev pa bo petkova slovesna državna proslava ob 25. letnici slovenske države. Na predvečer dneva državnosti bo predsednik Borut Pahor med drugim gostil predsednike sosednjih držav in Nemčije, ki je ob osamosvojitvi odigrala pomembno vlogo.

 

Za razmislek

  1. Kaj ti pomeni država?
  2. Kako bi opisal občutek svobode?
  3. Zakaj smo Slovenci hoteli svojo državo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly sunny
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa