Časoris
Razgled na slovenski razstavni prostor v Bologni. Foto: Julija Uršič
Razgled na slovenski razstavni prostor v Bologni. Foto: Julija Uršič

Pisani listki, plakati in otroške knjige v Bologni

Na bolonjskem knjižnem sejmu, ki je najpomembnejši mednarodni sejem otroških knjig na svetu, blizu vhoda stojijo oglasni panoji. Polepljeni so z neštetimi pisanimi listki, izrezki, plakati in vizitkami. Namenjeni so temu, da jih opazijo založniki in njihove lastnike, ilustratorje, povabijo k sodelovanju.

Ilustratorka Teresa Parenti. Foto: Julija Uršič
Ilustratorka Teresa Parenti.

Med tistimi, ki so lepili vizitke, je bila tudi Teresa Parenti, študentka likovne akademije v Firencah. Za neko kitajsko založbo pravkar ilustrira knjige, obenem pa išče nove priložnosti.

»Kakšen založnik res pride in si polepljene panoje ogleduje,« pravi.

Pa je sploh možno, da te v taki množici opazi? »Včasih se zgodi, tudi meni se je enkrat.«

Slovenski knjižni sejem v Ljubljani verjetno marsikdo pozna. Na njem lahko izbiramo med številnimi knjigami domala vseh slovenskih založb.

Na bolonjskem sejmu pa razstavljajo založbe z vsega sveta, vendar njihove knjige niso namenjene nakupu. Poleg navdušenih bralcev ga obiščejo predvsem tisti, ki si s knjigami služijo kruh: založniki, avtorji, ilustratorji, knjigotržci, knjižničarji, oblikovalci. Na njem izvejo, kaj se dogaja v svetu otroške literature, najdejo ideje za delo, sklenejo kupčije ali iščejo priložnosti za sodelovanje.

Ponatis prve knjige Harryja Potterja. Foto: Julija Uršič
Jubilejna izdaja prve knjige Harryja Potterja.

Med neštetimi razstavljavci je denimo tudi založba Bloomsbury, ki je zaslovela s Harryjem Potterjem. Lani je minilo 20 let, odkar je angleška pisateljica J. K. Rowling pri njih objavila prvo knjigo, Harry Potter in kamen modrosti. Jubilejno izdajo te knjige so zato posebej razstavili.

Na slovenskem razstavnem prostoru so se poklonili štirim odličnim slovenskim ilustratorkam. Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Jelka Reichman in Marlenka Stupica so razvnemale domišljijo več generacijam otrok.

Organizatorji vsako leto izberejo državo, ki je častna gostja sejma. Letos je bila to Kitajska, pred kratkim pa so se odločili, da bo leta 2021 to postala Slovenija.

 

Slovarček

Knjigotržec se ukvarja s prodajo knjig.

 

Za razmislek

  1. Poznaš kakšno knjigo z ilustracijami katere od omenjenih ilustratork?
  2. Zakaj je Harry Potter tako priljubljen?
  3. Si želiš obiskati knjižni sejem?

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.