Časoris
Vse najboljše. Foto: George Dolgikh/Pexels
Vse najboljše. Foto: George Dolgikh/Pexels

Pesem Vse najboljše za te je last vseh

Ko praznujemo rojstni dan, slavljencu vsi v en glas zapojemo pesem Vse najboljše za te. Pojejo jo po skoraj celem svetu in v številnih različnih jezikih.

Happy Birthday to You velja celo za najbolj znano pesem v angleškem jeziku. Ste se kdaj vprašali, kdo jo je napisal?

Pred 123-imi leti sta jo ustvarili sestri iz ameriške zvezne državi Kentucky, glasbenica Mildred in njena sestra vzgojiteljica Patty Hill. Prva je skomponirala glasbo, druga pa je sestavila besedilo. Pesem je tako njuno avtorsko delo.

Najprej sta jo poimenovali Dobro jutro vsem skupaj  (Good Morning To All). Besedilo, prilagojeno voščilu ob rojstnem dnevu, je pesem dobila kasneje.

Najprej so jo objavili v eni izmed ameriških revij in zato so v tej reviji trdili, da pesem pripada njim. Potem jo je odkupila založba Warner/Chappell Music. Za vsako njeno javno predvajanje po radiu ali televiziji so v založbi zahtevali plačilo.

Lani jeseni pa je sodnik na zveznem sodišču v Los Angelesu odločil, da pesem Vse najboljše za te ni nikogaršnja last oziroma je last kar vseh.

Za to, da jo lahko pojemo vsi, se tako lahko zahvalimo skupini filmskih ustvarjalcev, ki so pravico do uporabe poiskali na sodišču.

Pri založbi Warner/Chappell Music pa si lahko lastijo le njeno klavirsko različico.

 

Slovarček

Avtorsko delo  so stvaritve, ki jih posameznik naredi na področju književnosti, znanosti in umetnosti so posebej zaščitene in so last njihovega avtorja. Če jih želi uporabiti kdo drug, mora imeti za to posebno dovoljenje, velikokrat pa mora za njihovo uporabo tudi plačati.

 

Za razmislek

  1. V katerih jezikih znaš zapeti pesem Vse najboljše za te?
  2. Lahko izračunaš, katerega leta je bila pesem zapisana?
  3. Zakaj je pomembno, da spoštujemo avtorsko delo?

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.