fbpx
Časoris
Vir: Video Ikee.

Otroci z igračami za otroke

V medijih, še posebej otroških, se izogibajo oglaševanju podjetij in njihovih izdelkov.

A v mnogih podjetjih se trudijo, da bi bili družbeno odgovorni, in kampanja švedske tovarne pohištva Ikea Mehke igrače za izobraževanje je tako posebna, da si zasluži omembo.

Od vsake mehke igračke, ki jo bodo prodali v novembru in decembru, bodo evro namenili organizacijama Save the Children in Unicef, ki pomagata revnim otrokom.

To ni še nič nenavadnega, če ne bi v Ikei budno spremljali, kaj se z njihovim darom dogaja.

Zato vedo, da so v trinajstih letih, odkar namenjajo denar otrokom, ki potrebujejo pomoč, zbrali 77 milijonov evrov, s tem denarjem pa pomagali 11 milijonom otrok iz 46 držav.

Odločili so se, da bodo naredili še korak naprej.

Otroke so lani povabili, naj narišejo svojo sanjsko igračko, nato so izmed tisočih izbrali deset najbolj prikupnih in jih tudi izdelali. Letos jih bodo prodajali kot posebno kolekcijo.

Zaradi njihove kampanje, pravijo v Ikei, hodijo mnogi otroci v boljše šole.

Med njimi je tudi desetletna Samoun v Kambodži, ki jo je učitelj udaril s palico, če je zamudila v šolo.

Z denarjem kampanje so v organizaciji Save the Children izobrazili njenega in še druge učitelje, kako naj poučujejo na otrokom prijazen način.

Telesno kaznovanje otrok se je v treh letih v tej državi po podatkih Ikee zmanjšalo iz 77 odstotkov v letu 2012 na 19 odstotkov v letu 2015.

V slovenskih šolah otrok telesno ne kaznujejo. Toda Slovenija po drugi strani sodi med države, kjer telesnega kaznovanja otrok še niso prepovedali z zakonom.

Danes praznujemo svetovni dan otrok. Organizacija Združenih narodov z njim spodbuja razumevanje in sobivanje mladih in opozarja na njihove pravice. Vsak otrok ima pravico da živi in se razvija in šola, da živi v svetu brez zlorab in nasilja, da sodeluje in da je slišan.

 

Slovarček

Družbeno odgovorno podjetje ne skrbi le za maksimalni dobiček, ampak deluje tudi v dobro zaposlenih in lokalnega okolja.

 

Za razmislek

  1. Kako vse lahko deluje podjetje, ki je odgovorno do družbe?
  2. Kako si ti odgovoren do družbe?
  3. Kako bi bilo, če bi bil reven in bi potreboval pomoč?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa