Časoris
Otok peska. Vir: Promocijsko gradivo
Otok peska. Vir: Promocijsko gradivo

Otok peska za manj težav v otroštvu

Že veste, kaj boste počeli med počitnicami?

Če se še niste odločili, sta tu dva predloga za mlade ustvarjalce.

Otok peska, inštitut za osebnostni razvoj, ponuja ustvarjalnost in sprostitev brez televizije in videoiger, ob tem pa pomaga pri spoprijemanju s stresnimi okoliščinami in konflikti pri odraščanju.

V njem so pomoč že poiskali tudi starši otrok z resnejšimi težavami, kot so težave z govorom, nespečnost, izbruhi jeze in strahovi. »Delavnice so zelo pomagale, Mia bolje spi, je bolj pomirjena in se počuti bolj varno,« je sodelavkam inštituta poročala mama petletne deklice.

»Naša želja je, da pomagamo vzgojiti generacijo otrok brez težav v otroštvu,« pravi Marijana Tepina, ki vodi Otok peska.

Razvili so vrsto programov in delavnic, ki temeljijo na mešanici umetnosti in razvojne psihologije.

»Peskovnik in miza sta majhna modela sveta in osnovno domišljijsko orodje. Tu se lahko izrazijo notranji boji in najdejo rešitve,« pojasnjuje Marijana Tepina.

»Najbolj mi je všeč, ker se lahko igram in ustvarjam različne svetove,« pravi devetletni Rok, dvanajstletna Nina pa: »Najbolj mi je všeč, ker vse napake izbrišem in začnem risat spet in spet, dokler nisem zadovoljna.«

Tisti, ki bi se radi naučili risati ali kipariti, pa se lahko odločite za delavnice 0.ART. Vodi jih Nika Rosman, ki občasno ponudi tudi brezplačne delavnice.

 

Likovne delavnice 0.ART. Vir: 0.Art.
Likovne delavnice 0.ART. Vir: 0.Art.

 

Slovarček

Stresne so tiste okoliščine, ki nas ogrožajo ali pa se nam zdi, da nas ogrožajo. Telo se nanje odzove in nas želi pripraviti na soočenje z nevarnostjo, ki je lahko tudi namišljena. Stres naj bi nas ščitil, toda če ga je preveč, začne ogrožati naše zdravje in počutje.

Konflikt je stanje nemoči in napetosti, pomeni pa tudi spor ali nesoglasje.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš načine za spopadanje s stresom?
  2. Kako se odzoveš na konflikte?
  3. Kaj ti je bližje: joga, tek, risanje?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.