Časoris
Na oskarjih niso pozabili niti na vojno v Ukrajini. Poudarili so, da moramo Ukrajini pomagati po svojih najboljših močeh. Nekateri igralci so nosili tudi značke s simbolom ukrajinske zastave. Foto: Mohamed Osama/Dreamstime
Na oskarjih niso pozabili niti na vojno v Ukrajini. Poudarili so, da moramo Ukrajini pomagati po svojih najboljših močeh. Nekateri igralci so nosili tudi značke s simbolom ukrajinske zastave. Foto: Mohamed Osama/Dreamstime

Oskarji 2022: Zmagovalce zasenčil škandal

Oskarji so se po dveh letih vrnili v vsem svojem sijaju!

Rdeča preproga se je znova šibila pod težo glamurja, najboljši ustvarjalci pa so se vrnili v losangeleško dvorano Dolby Theatra.

Žal je njihove uspehe zasenčil izpad Willa Smitha, ki je osvojil oskarja za najboljšo moško vlogo v Kralju Richardu.

@nypost

Here’s the moment #WillSmith hit #ChrisRock during this #Oscar meltdown

♬ original sound – New York Post

Komika Chrisa Rocka, ki se je pošalil o pričeski njegove žene – Jadda Pinkett Smith trpi za boleznijo, zaradi katere ji izpadajo lasje – je udaril.

Kasneje se je v svojem zahvalnem govoru opravičil.

Kipec za najboljšo žensko vlogo je dobila Jessica Chastain za The Eyes of Tammy Faye. V govoru se je zavzela za ljubezen in proti nasilju nad istospolno usmerjenimi.

V kategoriji najboljše stranske vloge sta slavila igralka Ariana DeBose (Zgodba z Zahodne strani), ki je ob zmagi spoznala, da se sanje res lahko uresničijo, in gluhonemi igralec Troy Kotsur (CODA).

Nagrado je posvetil gluhonemi skupnosti: »To je naš trenutek!«

To je bil pomemben večer za ženske: pri rosnih 20 letih je oskarja za najboljšo pesem dobila Billie Eilish z No Time to Die (istoimenski film).

Glavni nagradi sta osvojila filma v ženski režiji: za režijo jo je prejela Jane Campion (Moč psa), ki je postala komaj tretja ženska s to nagrado. Najboljši film pa je postal CODA režiserke Sian Heder, drama o gluhih v ribiški skupnosti.

Prireditev so vodile komičarki Amy Schumer in Wanda Sykes ter igralka Regina Hall.

Med animiranimi filmi je slavil Encanto. Njegovi ustvarjalci so povedali, da so ponosni, da film v središče postavlja lepoto kulturno raznolikih likov.

Oskarji niti tokrat niso minili brez družbenokritičnih misli o rasizmu, seksizmu in homofobiji v filmski industriji ter ameriški družbi na sploh.

Za razmislek

  1. Zakaj je pomembno, da je umetnost družbenokritična?
  2. Na kakšne načine lahko rešujemo spore?
  3. Kateri film ti je najbolj všeč?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.