Poletje je sezona sladoleda!
Nešteto okusov se ti ponuja na vsakem koraku, za hladilno skrinjo pa stojijo sladoledarji, ki pridno oblikujejo banjico za banjico.
Da pripraviš dober sladoled, moraš:
- poznati pravilna razmerja sestavin,
- obvladati pripravo v avtomatu in
- ga shranjevati pri primerni temperaturi.
Če je to nekaj, kar počneš z ljubeznijo, potem seveda ni ovir.
Na tak način je v sladoledno zgodbo vstopila tudi Iris Padežnik Malič, po izobrazbi sicer magistrica menedžmenta.
Družinska!
Vseh pet članov družine, Iris, njenega moža Sašo ter njune tri otroke, združuje prav ljubezen do tega ledenega deserta.
Zato so jo ob novici, da bo prodajala domač sladoled, takoj podprli. Nastal je uspešen družinski posel, v katerem sodelujejo prav vsi.
Delo je pri nas organizirano tako, da mož izdeluje sladoled, jaz skrbim za nabavo in vso organizacijo v podjetju, otroci pa ga prodajajo.
Iris Padežnik Malič
Tako kot v vsaki sladoledarni so tudi pri njih priljubljeni točno določeni okusi.
Najbolj zaželeni so kinder bueno, arašid s piranskim solnim cvetom in konjiški zmaj.
Ime konjiški zmaj je dobil po lokalni legendi. Združuje okus jabolka, ki je zelene barve in predstavlja zmajevo kožo, ter rdeče lubenice, ki predstavlja ogenj, ki ga ta bruha.
Tretjo nedeljo v juliju, torej pojutrišnjem, vsako leto praznujemo svetovni dan sladoleda.
Ga znaš pripraviti doma?
Iris svetuje, da ga narediš kar v domačem aparatu za sladoled.
Zmešaj mleko, smetano in sladkor in dodaj zmiksano sadje. Vse skupaj daj v aparat za 45 minut.
Iris Padežnik Malič
In tako je narejen! Naj ti tekne!
Za razmislek
- Kateri je tvoj najljubši okus sladoleda?
- Kako pogosto si ga privoščiš?
- Imaš raje kepice ali lučke?