Časoris

Obožuješ filme? Postani filmski žirant!

Kaj vse se seli na splet v tem času epidemije! Tudi glasovanja za najboljše filme! 

Zavod Otok, ki vsako pomlad pripravi filmski festival Kino Otok, vabi najstnike iz vse Slovenije k prijavi v mednarodno filmsko režijo. Zadnji rok za prijave je 17. april.

Prizor iz filma Moj brat dinozaver. Vir: EFA
Prizor iz filma Moj brat lovi dinozavre. Vir: EFA

Prijavljeni žiranti si bodo med 23. in 26. aprilom kar z domačega kavča brezplačno ogledali tri najnovejše evropske filme, se o njih pogovarjali prek spleta in nato glasovali za zmagovalca. Informacije in prijave zbirajo na ana.cerar@isolacinema.org.

Zmagovalnemu filmu bo Evropska filmska komisija po preštetju glasov 26. aprila podelila EFA Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva. To bo v živo predvajano na spletni strani dogodka.

Letošnji nominiranci so Rocca spreminja svet, Moj brat lovi dinozavre in Nenavaden teden s Tesso.

In o čem govorijo filmi? Pogumna in zabavna enajstletnica Rocca z očetom, ki kot astronavt pazi nanjo iz vesolja, živi posebno življenje. Ko prvič v življenju začne obiskovati pravo šolo, se mora zoperstaviti razrednim nasilnežem.

Film Moj brat lovi dinozavre predstavlja Jacka, ki je prepričan, da je njegov mlajši brat Gio super junak s posebnimi močmi. Vendar je Gio otrok z Downovim sindromom, in ko Jack to ugotovi, pred sošolci ohranja skrivnost.

Film Nenavaden teden s Tesso pa je topla zgodba o odraščanju. Sam, ki z družino preživlja počitnice na otoku, se odloči za poseben trening samote in se spoprijatelji z izmuzljivo Tesso. 

Evropska nagrada mladega filmskega občinstva (EFA) je filmsko-vzgojni dogodek, ki je nastal pod okriljem Evropske filmske akademije, uveljavljenega vseevropskega združenja za promocijo kakovostnega filma. Gre za evropske filmske nagrade in zavod Otok je slovenski predstavnik tega dogodka. 

Slovarček

Žirija je skupina ljudi, določena za ocenjevanje na razstavi, natečaju, tekmovanju.

Za razmislek

  1. Ali si že kdaj sodelovala v žiriji? O čem ste glasovali?
  2. Ti je všeč, da lahko doma preganjaš dolgčas tudi s filmi?
  3. Kaj še počneš te dni?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.