Si sladkosneda?
Včeraj smo obeležili svetovni dan nutelle, najbolj priljubljenega lešnikovega namaza na svetu! A ta že dolgo ni več samo namaz, ki ga otroci najraje jedo za zajtrk.
Postala je glavna sestavina različnih sladic, ki se jim njeni ljubitelji nikakor ne morejo upreti. Poleg tega je dobila že svojo lastno kavarno in hotel, na tržišču pa se je pojavila celo njena bela različica!
Zgodba o namazu sega v sredino prejšnjega stoletja. Po uradni predstavitvi v Italiji leta 1964 je hitro postala priljubljena. Približno dve desetletji kasneje se je razširila še v več drugih evropskih držav in v devetdesetih doživela preboj tudi v ZDA.
Svetovni dan nutelle obstaja šele od 5. februarja 2007, ko ga je predlagala Sara Rosso, ameriška blogerka. Menila je, da si zasluži svetovni dan praznovanja, in privrženci tega namaza so se strinjali!
Začeli so praznovati z deljenjem slik, idej in receptov na družbenih omrežjih: tako je ta dan postal svetovni pojav.
Kako so ljubitelji nutelle letos proslavili ta dan, lahko vidiš, če na družbenih omrežjih uporabiš ključnik #nutellaworldday.

Če si včeraj nisi privoščila niti koščka kruha s tem priljubljenim namazom, lahko seveda vse nadoknadiš danes. Na voljo je kar nekaj slastnih receptov.
Mi ponujamo recept za enostaven sladoled. Potrebuješ le 400 gramov smetane za stepanje in 150 gramov nutelle.
Smetano stepaš z metlico, dokler ne postane trda. V mikrovalovni pečici zmehčaš nutello, da postane tekoča. Zmešaš jo skupaj s stepeno smetano in za dve do tri ure postaviš v hladilnik.
Pri uživanju tega namaza moramo biti zmerni. Med drugim je narejen iz palmovega olja. Za njegovo proizvodnjo izsekavajo tropski gozd in s tem škodijo tudi tamkajšnjim živalim.
Za razmislek
- Katera je tvoja najljubša sladica?
- Poznaš palmovo olje, ki ga vsebuje ta namaz?
- Si že kdaj poizkusil narediti domačo nutello?
