Časoris
Larino potovanje. Foto: Vita Maksl
Larino potovanje. Foto: Vita Maksl

Nove knjižne poslastice za literarne sladokusce

Kaj imajo skupnega milinci, templjarski zaklad, Lara z zajčkom in zmerjavca?

Njihove zgodbe so ugledale luč sveta kot nove knjige za otroke založbe Mladinska knjiga.

Zgodba Dva zmerjavca znanega pisatelja Lojzeta Kovačiča je prvič izšla pred 57 leti. Ob 90. obletnici pisateljevega rojstva je ilustratorka Ana Zavadlav pripravila slikaniško izdajo zgodbe in ji s svojimi podobami vdihnila dodatno igrivost.

Larino potovanje in dva zmerjavca. Foto: Vita Maksl
Foto: Vita Maksl

Igriv je tudi Bine, glavni junak knjige Bine in milinci svetovno znanega Roalda Dahla. Po zaslugi prevajalke Ane Barič Moder lahko zdaj mali in veliki bralci v slovenščini beremo o Binetovem begu pred čudnimi pošastmi in njegovem prijateljstvu z majhnimi drevesnimi bitji – milinci.

Ljubitelje pustolovskih pripovedi bo pritegnil Lov za templjarskim zakladom, ki jo je napisal Milan Petek – Levokov. Dogaja se v okolici Ptuja, a so imena krajev spremenjena. Ilustrator knjige Igor Šinkovec, ki je za knjigo narisal tudi zemljevid, je imel zaradi tega nekaj težav. »Med branjem sem po spletu iskal, ali ti kraji res obstajajo. Šele kasneje sem ugotovil, da so kraji pravi, imena pa domišljijska,« je na predstavitvi knjig povedal ilustrator.

Lov za templjarskim zakladom in Larino potovanje. Foto: Vita Maksl
Foto: Vita Maksl

Larino potovanje pa je posebna knjiga avtorice Jasmine Vojsk Jakofčič. Namenjena je otrokom, ki imajo težave z izgovorjavo. Zgodba o deklici Lari, njenem prijatelju zajčku in njunem osupljivem potovanju se prepleta z veliko zabavnimi vajami.

In kako je nastala ideja o taki knjigi?

»Moja Lara je tudi imela govorne težave, vendar vaj ni hotela delati drugače kot s pomočjo te zgodbice. Pomagala je njej, pomagala je otrokom, s katerimi delam, zato sem jo izdala v obliki knjige v upanju, da bo pomagala še drugim otrokom,« je pojasnila avtorica.

 

Za razmislek

  1. Katero je tvoje najljubše pravljično bitje?
  2. Ali poznaš kakšno govorno težavo?
  3. Kako premaguješ svoje težave?

Vita

Maksl je pravljičarka, ki zna igrati violončelo in govori tri jezike. Na Fakulteti za družbene vede študira novinarstvo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.