Časoris
Največji izziv pri prevajanju knjige so bile premetanke, ki jih Grega in Klemen ustvarjata na šolskih oglasnih deskah. Vir: Mladinska knjiga
Največji izziv pri prevajanju knjige so bile premetanke, ki jih Grega in Klemen ustvarjata na šolskih oglasnih deskah. Vir: Mladinska knjiga

Najpomembnejša je domišljija

Osemnajst let je že minilo, odkar je Kapitan Gatnik prvič pripotoval v Slovenijo.

Serija knjig o Kapitanu Gatniku še danes velja za svetovno uspešnico.

Zgodbe o superjunaku so v tem času navdušile številne generacije otrok; tudi tiste, ki knjig ne marajo preveč.

V založbi Mladinska knjiga so v počastitev njene polnoletnosti izdali barvno različico priljubljene zbirke. Spremlja jo ilustrirana zgodba o nastanku knjige.

Kapitan Gatnik v barvah. Vir: Mladinska knjiga
Kapitan Gatnik v barvah. Vir: Mladinska knjiga

Boštjan Gorenc – Pižama, ki je zbirko prevedel, pravi, da mu je pri zbirki najbolj všeč prismuknjen humor. Pa vendar: »Kakci in gate so smešni, a če knjige ne bi bile dobro napisane in če nas ne bi posrkale vase z napetim dogajanjem, jim ne bi pomagale vse šale o pukcih tega sveta.«

Najbolj se prepozna v Gregi Bradaču.

»Od zlobcev sem najbolj užival pri Bioničnem smrkavcu, ker sem si res lahko dal duška z nagravžnimi opisi njegovega sluzenja,« še dodaja.

Njegovemu sinu pa so všeč tudi Klemen Kočar, gospod Hrupnik, Kapitan Gatnik, Matevž Mevža in profesor Prdokakec, ker so smešni liki in se ob njih vedno zabava.

In od kod prihaja Kapitan Gatnik?

Zbirka knjig je delo ameriškega avtorja Dava Pilkeyja, ki si je že od otroštva rad izmišljeval zgodbe. Tako so nastale prigode Pasjega moža ter seveda Kapitana Gatnika.

Dva glavna junaka v knjigi, Grega Bradača in Klemna Kočarja, je pisatelj in ilustrator ustvaril kar po sebi. V zgodbah se navihana osnovnošolca srečujeta z raznimi vprašanji, ki se dotikajo vztrajnosti, strpnosti, prijateljstva in dobrosrčnosti.  

Avtor želi mlajše generacije bralcev, torej tudi tebe, spodbuditi k ustvarjanju. Ni treba, da si vrhunski risar. Prav tako ni potrebno, da pišeš popolnoma brez slovničnih napak. Najpomembnejša je namreč domišljija.

Za razmislek

  1. Ali poznaš Kapitana Gatnika?
  2. Katere stripe najraje prebiraš?
  3. Katera je tvoja najljubša književna oseba in zakaj?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.