Časoris
Langoš. Foto: Kobako/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Langoš. Foto: Kobako/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Najljubši prigrizki z vsega sveta

Nedavno smo obeležili svetovni dan hrane. V časopisih, radiu in televiziji so veliko govorili o tem, da je treba poskrbeti, da bomo imeli dovolj hrane tudi čez veliko let.

Tedaj bo število prebivalcev na planetu zelo zraslo. Ker se podnebje spreminja, je marsikje ne bodo mogli dovolj pridelati.

Tudi v šolah so v projektu Ekošola opozarjali, da je treba tudi otroke ozaveščati o porabi hrani, njenem vplivu na okolje in življenje po svetu.

Pogovarjali so se o najljubših prigrizkih in iskali slabosti in prednosti svojega načina prehranjevanja. Učili so se, kako odgovorno ravnati s hrano, da bo njena pridelava in predelava čim manj škodovala okolju.

Izvedeli so zakaj, je treba kupovati sezonske in lokalne izdelke, zakaj je včasih predelana hrana lahko škodljiva, pa tudi, kaj je ekološka hrana in zakaj se hrane ne meče stran.

A svetovni dan hrane je lahko priložnost za bolj prijetne misli o hrani.

Marsikje so na ta dan objavili recepte za jedi iz različnih držav.

V uredništvu Časorisa pripravili recept za madžarski langoš, ki ga kot langaš poznajo tudi v Prekmurju. Ti nam pa posreduj še recept za tvoj najljubši prigrizek iz druge države. Preizkusili ga bomo in poročali, kako smo se odrezali.

Langoš
Kaj potrebuješ?
 • 3 do 4 decilitre mlačne vode
 • pol kilograma gladke moke
 • 0,20 gramov kvasa
 • ščepec soli
 • žličko sladkorja
 • 0,5 decilitra olja za mazanje rok in pladnja, na katerem boš oblikovala kupčke testa
 • olje za cvretje

Po želji še:

 • česen, kislo smetano, sir, panceto
Kako narediš?

Najprej zamesiš kvašeno testo in ga pustiš vzhajat.

To narediš tako, da razdrobiš kvas v mlačni vodi, dodaš malo sladkorja in soli ter žličko moke in pustiš vzhajati petnajst minut. Nato preliješ v moko in vse skupaj zamesiš ter pustiš vzhajat trideset minut.

Vzhajano testo rahlo pregneteš in z naoljenimi rokami oblikuješ v kupčke (približno za osem langošov), ki jih na pooljenem pladnju pustiš še malo vzhajat (recimo pet do deset minut).

Pripraviš olje, v katerem boš cvrl langoš.

Kupčke z naoljenimi rokami razvlečeš in vsakega posebej položiš v vroče olje. Spečeš jih najprej na eni, nato še na drugi stran, da postanejo zlatorumeni. Vzameš jih ven in odložiš na krožnik, na katerem je že papirnata brisačka, ki bo popivnala odvečno maščobo.

Ocvrt langoš lahko premažeš s česnovo vodo oziroma natreš s česnom, lahko ga namažeš tudi s kislo smetano in posuješ sirom ali panceto.

Pa dober tek!

 

Za razmislek

 1. Zakaj pravijo, da je treba kupovati lokalne izdelke?
 2. Zakaj je pomembno, da izbiramo sadje in zelenjavo, ki raste v tistem letnem času?
 3. Ali imaš doma vrtiček? Če ne, bi ga imela in zakaj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.