Časoris
Simona Semenič. Vir: Arhiv MK
Simona Semenič. Vir: Arhiv MK

Najboljši mladinski roman je Skrivno društvo KRVZ

Modra ptica, nagrada Mladinske knjige za najboljši mladinski roman, je podeljena.

Dobila jo je Simona Semenič za rokopis Skrivno društvo KRVZ. Izdali ga bodo aprila letos.

V utemeljitvi je žirija med drugim zapisala, da »gre za mojstrsko napisano, napeto, večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike. Pripoved je trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti.«

Ker pisateljičina dela pogosto uprizarjajo, nas je zanimalo, če bi bilo mogoče njen novi roman postaviti tudi na odrske deske?

»Ja, mislim, da ja. Sem razmišljala tudi o tem, a se nisem na to osredotočala. Vendar bi ga bilo vsekakor mogoče dramatizirati.«

Ali že razmišlja o pisanju novega mladinskega romana?

»V bistvu sem na začetku še mislila, da bi se moj roman nadaljeval, zdaj so pa moji otroci že tako veliki, da ne bom pisala nadaljevanja.«

Nominiranke za nagrado Modra ptica 2020. Foto: Saša Kovačič/MK
Rokopisi vseh nominirank (z leve Davorka Štefanec, Simona Semenič, Manka Kremenšek Križman in Luna J. Šribar, manjka pa Suzana Tratnik) bodo izšli pri Mladinski knjigi. Foto: Saša Kovačič/MK

Šestčlanska komisija je poleg nagrajenega romana nominirala pet del – Grizolda in Maček Lune J. Šribar, Surura ali ime mi je radost Manke Kremenšek Križman, Strašilka Davorke Štefanec in Ava Suzane Tratnik.

Žirija je prebrala nekaj pustolovskih in fantazijskih romanov, večina rokopisov pa odseva življenje sodobnih mladostnikov.

Opisujejo stiske in tegobe, s katerimi se najstniki srečujejo med vrstniki in v družini. Vse bolj so v delih prisotne tudi teme, ki obravnavajo pasti uporabe družabnih medijev.

Slovarček

Dramatizacija je prenos, preobrazba nedramskega besedila, najpogosteje romana, v dramsko obliko, namenjeno uprizarjanju.

Za razmislek

  1. Kateri je tvoj najljubši mladinski roman?
  2. In kdo najljubši avtor?
  3. Poznaš še kakšno priznanje za knjigo?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.