Časoris
Živa sporočila. Vir: Arhiv založbe Miš.
Živa sporočila. Vir: Arhiv založbe Miš.

Najboljša poezija nikoli ne zastara

21. oktobra je minilo deset let od smrti enega naših največjih pesnikov, prevajalcev, esejistov in urednikov Toneta Pavčka.

Pri založbi Miš so zato pripravili povsem novo zbirko Pavčkovih pesmi Živa sporočila. Izbor pesmi je pripravil dr. Igor Saksida.

Zbirka je namenjena odraslim. Toda Saksida v svoji spremni besedi pravi, da morajo tudi odrasli ohraniti nekaj otroško pristnega, če želijo, da se jih Pavčkovi verzi dotaknejo.

Pravi tudi, da je svoj izbor pesmi začinil s Pavčkovimi skorajda ponarodelimi Drobtinicami iz mladinske pesniške zbirke Majnice, fulaste pesmi

»Hkrati lahko Živa sporočila berejo tudi mlajši bralci, predvsem najstniki, ki bi radi doživeli bogato barvno paleto Pavčkove poezije, ki zveni v temnih in svetlih, otožnih in razposajenih, minljivih in angelskih tonih.« 

In kaj Živa sporočila sporočajo?

»Najprej in predvsem to, da poezija, tista najboljša, nikakor ne zastari, da vedno znova išče pot do bralk in bralcev,« pravi Saksida.  

Gospod Feliks se vrača z novimi prigodami. Vir: Arhiv založbe Miš

Pri založbi Miš so nedavno izšle tudi slikanica Bine Štampe Žmavc, pravljica o ustvarjalni miški avtorice Saše Pavček, pa denimo nova knjiga iz serije zgodb o gospodu Feliksu Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči ter nova izdaja Pavčkove zbirke pesmi za otroke Vrtiljak, ki jo vaši starši zagotovo dobro poznajo, saj je prva izdaja izšla leta 1965. Vse novosti bodo predstavili na današnji novinarski konferenci v ljubljanski knjigarni Konzorcij.

Slovarček

Esejist je človek, ki piše eseje. Esej pa je ena od literarnih zvrsti, pri kateri avtor izrazi svoje mnenje o določeni temi ali problemu in to podkrepi s primeri.

Za razmislek

  1. Ali imaš rad poezijo? 
  2. Katera je tvoja najljubša pesem Toneta Pavčka?
  3. Ali veš, kdo je poleg Toneta Pavčka še sodeloval pri pesniški zbirki Pesmi štirih? 

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.