Časoris
Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal
Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal

Mladi za mlade v filmu in za film

Kaj druži rokoborbo, ulice Afganistana, prijateljevanje s postovko, družinsko skrivnost, mafijsko ugrabitev, nadnaravne dogodke, navidezno resničnost in rap glasbenico? Mladi!

Kinodvor del filmskega programa že leta namenja otrokom in mladim. Ob Kinobalonu in sodelovanju z Animateko so pred dvema letoma zasnovali še festival Kinotrip.

Pripravljajo ga mladi za mlade.

»Mladim želimo omogočiti soustvarjanje kulturnih vsebin, ki so jim namenjene. Tako si lahko širijo obzorje in spoznavajo, kako potekata delo v kinu in izvedba filmskega festivala. Učijo se nastopanja in vodenja pogovorov s filmskimi gosti. Učimo pa se tudi odrasli, ki delamo v Kinodvoru. Z vsako novo skupino mladih Kinotripovcev namreč odkrivamo, kaj mlade zares zanima in pritegne ter kako doživljajo pisani svet filma in kina,« pravi vodja festivala Živa Jurančič.

Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal/Arhiv Kinodvora
Tako je bilo na 1. Kinotripu. Foto: Domen Pal/Arhiv Kinodvora

Neža Vadnjal in Ema Paš, ki obiskujeta prvi letnik Gimnazije Poljane, sta se kinotripovcem pridružili, ker se nad filmi navdušujeta, odkar pomnita.

»Sodelovanje pri dogodku je pomenilo oglede filmov tudi med tednom, česar starši načeloma ne dovolijo, in razglabljanje o njihovih temah in motivih,« pravi Neža.

Ema meni, da film lahko spreminja življenje ali vsaj poglede na določene stvari. »S filmom lahko vplivaš na množico ljudi in povzročiš velike spremembe, če le veš, kako svoj glas uporabiti.«

Festivalski program prinaša osem celovečernih filmskih zgodb in večer kratkih filmov.

Filmi prihajajo iz različnih evropskih državah, iz Brazilije ter ZDA in so pestri tako vsebinsko kot žanrsko. Med njimi boste našli igrane, dokumentarne in animirane filme pa srhljivko, znanstveno fantastiko in dramo. Filmske projekcije dopolnjuje tudi razgiban spremljevalni program.

Utrinek z drugega Kinotripa. Foto: Nejc Suhadolnik/Arhiv Kinodvora
Utrinek z drugega Kinotripa. Foto: Nejc Suhadolnik/Arhiv Kinodvora

Slovarček

Žanr je oblika umetniškega dela, zlasti filmskega.

Za razmislek

  1. Kateri filmski žanri so ti najljubši?

2. Ali film res lahko vpliva na življenje?

3. Katerega od filmov, ki si jih videla, bi uvrstila na festival »mladi za mlade«?

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.