Časoris
Mančkarada. Vir: Mladinska knjiga
Mančkarada. Vir: Mladinska knjiga

Mančkarada, antologija ilustracij Marjana Mančka

V pedenjcarstvu umno vlada
visočanstvo Pedenjped.
Tam se toči limonada
in ponuja sladoled.

Poznate to pesmico? Veste, kdo jo je napisal? Pa veste tudi, kdo je Pedenjpeda narisal?

Otroci se morate v šoli veliko pesmi naučiti na pamet in jih nato zdeklamirati sošolcem. Strumno stojite pred tablo in pri Pedenjpedu denimo govorite: pesnik Niko Grafenauer, ilustrator Marjan Manček.

V višjih razredih morate ob deklamaciji zahtevnejših pesmi našteti še kakšno priznanje, ki ga je prejel avtor besedila ali podobe. Če vam učiteljica postavi dodaten izziv, morda ob tem še sami napišete čudovito pesem.

Pa ga zato, ker veste, kje se je rodil ali katero nagrado je prejel, tudi poznate? Veste, zakaj ustvarja? Kaj ga pri tem žene?

Kaj bi ga vprašali, če bi ga srečali?

Tisti, ki so se zbrali na predstavitvi knjige Mančkarada, so imeli priložnost izvedeti, denimo, kako je nastal Pedenjped.

Ob 70-letnici ilustratorja Marjana Mančka so namreč v Mladinski knjigi izdali antologijo njegovih ilustracij zgodbic, pesmic in stripov, na predstavitev pa povabili tudi Nika Grafenauerja in druge znane ilustratorje in pravljičarje.

»Ugotovil sem, da je Manček ravno pravi za to, da bi upodobil Pedenjpeda, ker ima tako pesniško dušo v sebi,« je nastanek Mančkovega Pedenjpeda razkril Niko Grafenauer.

»Srečo sem imel, da sem sodeloval s priznanimi in odličnimi pesniki in pisatelji, od Slavka Pregla, ki me je prvi našel in me spodbudil, da sem ilustriral njegovo Odpravo zelenega zmaja za Pionirski list, do Nika Grafenauerja,« je povedal Manček, sicer prejemnik najpomembnejše nagrade na področju ilustracije, nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

No, zdaj veste, katero nagrado je prejel. Odkriti morate le še, kje se je rodil.

 

Slovarček

Antologija je zbirka najboljših stvaritev, zlasti leposlovnih.

 

Za razmislek

  1. Poznaš še kakšen lik Marjana Mančka?
  2. Zakaj pravijo, da je Marjan Manček izvrsten risar?
  3. S katerimi pridevniki bi opisala njegove ilustracije?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
10°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.