Časoris
Vse skupaj se mi zdi neresnično, zelo sem presunjena, je po svoji drugi zmagi in že sedmi zmagi za Švedsko dejala Loreen. Vir: Profimedia
Vse skupaj se mi zdi neresnično, zelo sem presunjena, je po svoji drugi zmagi in že sedmi zmagi za Švedsko dejala Loreen. Vir: Profimedia

Loreen, prva ženska z dvema zmagama na Pesmi Evrovizije

Kristalni mikrofon je sinoči šel v roke pevki Loreen! S tem se je vpisala v zgodovino, saj je postala prva ženska z dvema zmagama na tem glasbenem tekmovanju.

Na Pesmi Evrovizije je slavila že leta 2012 s pesmijo Euphoria.

Svojo letošnjo pesemTattoo, ki govori o ljubezenskem razhodu, je nadgradila z atraktivnim nastopom med težkimi premikajočimi se zasloni.

Prihodnje leto se prireditev tako seli na Švedsko, ki je dobila največ glasov od 37 strokovnih žirij ter zelo veliko glasov občinstva.

Na stopničkah sta se znašli še Finska in Izrael.

Slovenija je pristala na 21. mestu. Joker Out so osvojili 78 točk, od tega 45 na telefonskem glasovanju in 33 od strokovnih žirij. Člani skupine so na odru spet vidno uživali in bili mnogo bolj sproščeni kot na predizboru.

Kako smo glasovali Slovenci?

Naša strokovna žirija je eno točko dala Švici, dve Španiji, tri Avstriji, štiri Avstraliji, pet Belgiji, šest Češki, sedem Švedski, osem Litvi, deset Estoniji in dvanajst Italiji.

Medtem ko smo na telefonskem glasovanju eno točko namenili Poljski, dve Belgiji, tri Franciji, štiri Švedski, pet Norveški, šest Srbiji, osem Italiji, deset Finski in dvanajst Hrvaški.

Izbor vsako leto prinese številna politična sporočila. Slogan letošnjega je bil Združeni v glasbi. Lani je slavila Ukrajina, ki je še vedno v vojni. Evrovizijo je zato gostilo Združeno kraljestvo, ki je bilo drugouvrščeno.

Za otvoritev finala so poskrbeli lanski zmagovalci Kalush Orchestra.

Ukrajinskemu predsedniku pa niso dovolili nagovoriti gledalcev.

Veliko prahu so dvignili naši sosedje, hrvaška glasbena skupina Let3, tako s svojim nastopom kot tudi s pesmijo Mama ŠČ!

Ta obsoja vojno, posebno pozornost pa namenja ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, glavnemu krivcu za ruski napad na Ukrajino.

Za razmislek

  1. Za koga si navijala?
  2. Zakaj pravimo, da se o okusih ne razpravlja?
  3. Kateri dejavniki so pomembni za uspeh na tekmovanju?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.