Časoris
Razstava National Geographic. Vir: Arne Hodalič in Katja Bidovec/Promocijsko gradivo
Razstava National Geographic. Vir: Arne Hodalič in Katja Bidovec/Promocijsko gradivo

Ljudstva, ki živijo, kot so živela pred stoletji

Tudi otroci radi pritiskate na sprožilec.

Večinoma poiščete tistega na telefonu. Nekateri pa uporabljate pravi pravcati fotoaparat. Trinajstletni Maj Kastelic iz Ljubljane je z njim, če se spomnite, ujel trenutek, ko se je njegov ljubljenček Mango pripravljal, da bo požrl žuželko.

Med 46 tisočimi fotografijami so na mednarodnem fotografskem natečaju za otroke revije National Geographic izbrali prav njegovo in jo razglasili za zmagovalko v kategoriji Nenavadne živali.

Revija National Geographic slovi po čudovitih fotografijah. V njeni slovenski izdaji so ljubiteljem fotografije pri nas te dni pripravili prav posebno poslastico.

Na Ljubljanskem gradu so namreč odprli fotografsko razstavo Izginjajoče kulture. Njena avtorja sta Arne Hodalič, urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, in Katja Bidovec.

Z njo želita predstaviti tista ljudstva, ki še vedno živijo tako kot pred stoletji, a se jim lahko zgodi, da bodo izumrla.

Na ogled sta postavila portrete staroselcev iz težko dostopnih delov porečja reke Omo v Etiopiji ter zadnjih kotičkov divjine v Indiji.

Razstava je namenjena predvsem odraslim, saj govori o izginjanju tradicionalnih kultur.

Kljub temu so po besedah Katje Bidovec fotografije pripadnikov različnih etničnih skupin zelo zanimive tudi za otroke. »Predvsem zato, ker so ljudje na fotografijah zelo drugačni, ne le po barvi polti, ampak tudi po načinu oblačenja in po nakitu.«

Eden od ciljev razstave je, kot pravi Katja Bidovec, opominjanje na multikulturnost, ki je danes del našega vsakdana. Razstavljene fotografije so zelo velike in zanimive tudi iz vizualnega vidika.

 

Slovarček

Antropologi so znanstveniki, ki se raziskujejo različnost ljudi, ponavadi v najbolj odročnih delih sveta. Pogosto ugotovijo, da smo vsi precej enaki.

Staroselci so prvotni prebivalci nekega kraja.

Vizualen pomeni, da se nanaša na vid.

 

Za razmislek

  1. Ali rad fotografiraš ali snemaš filmčke?
  2. Katere vsebine imaš najraje?
  3. Zakaj se lahko iz fotografij ali filmov včasih več naučimo o drugih ljudeh kot iz knjig?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.