Časoris
Krtek kot magnetek. Vir: Adobe Stock
Krtek kot magnetek. Vir: Adobe Stock

Kupček, oči, nosek … krtek!

Najprej nastanejo kupčki zemlje na travniku, nato se iz kupčka prikažejo črni laski, dvoje velikih temnih oči in rdeč nosek. Krtek prihaja!

Zdaj se bo začasno »naselil« v koprsko gledališče, kjer bodo v nedeljo, 23. februarja, začeli s prvim Filmskim daljnogledom – kinom za najmlajše in družine.

In prav Krtki Zdeneka Milerja bodo prvi na vrsti.

O Krtku so posneli približno 50 risank, v nedeljo si jih bodo obiskovalci lahko ogledali pet.

Program bo otroke popeljal v zgodovino filma, med kratke animirane in igrane filme, ki so tako močno navduševali množice gledalcev po svetu, da še vedno predstavljajo navdih sodobnim filmskim mojstrovinam.

Krtek. Vir: pardonmeforasking/Flickr
Krtek. Vir: pardonmeforasking/Flickr/CC BY-SA 2.0

Privabljal jih bo vse tja do maja. V prvih dneh junija pa se v Izoli že začne »tazaresen« festival – Kino Otok, največji mednarodni filmski dogodek na Primorskem, kjer bo poseben program namenjen tudi otrokom.

Vodja projekta Lorena Pavlič pravi, da v Kopru in sosednjih mestih pogrešajo kulturno-vzgojne programe za otroke, zato so v zavodu Otok začeli s sistematičnim, celoletnim programom filmske vzgoje Podmornica – Otok za mularijo.

Ta vključuje številne programe, namenjene različnim starostnim skupinam otrok in mladine, pri čemer sodelujejo tudi pedagoški delavci in vzgojno-izobraževalne ustanove.

Uspešno so izvedli že dve izdaji Filmskega rajanja – dnevov filma za otroke, družine in mlade, in Filmski klub za osnovnošolce, zdaj začenjajo s Filmskim daljnogledom.

»Filmi bodo predstavljeni na brnečem projektorju, s 35-milimetrskega filmskega traku. Seveda bodo vse projekcije pospremljene s pogovori o videnem, predstavili bomo tudi neme filme, ki bodo pospremljeni z glasbeno spremljavo v živo! V Mali dvorani gledališča Koper bomo ustvarili čarobno filmsko doživetje, tako za otroke kot za starše,« pravi Lorena Pavlič.

Za razmislek

  1. Poznaš Krtka? Katera od risank o Krtku je tvoja najljubša?
  2. Kaj pa druge risanke, v katerih nastopajo živali, so ti tudi všeč?
  3. Zakaj brneči projektor brni?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.