Časoris
Kulturni bazar 2019 v Cankarjevem domu. Foto: Daniel Novakovič/STA
Kulturni bazar v Cankarjevem domu. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kulturni bazar, kulturna zabava

Ali veš, kaj vse je lahko umetnost? In kdo vse se pri nas z njo ukvarja? Pa tudi, kako vse lahko umetnost in kulturo povežeš z drugimi dejavnostmi, denimo gospodarstvom?

Če ne veš, nič hudega. Kulturni bazar bo spet prihodnje leto, in takrat bo priložnost, da se sprehodiš med stojnicami, se preizkusiš na delavnicah in si ogledaš filmsko ali gledališko predstavo.

Na letošnjem bazarju so si denimo obiskovalci ogledali predstavi Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, Kako zorijo ježevci in filma Bojevnica in Zimske muhe.

Lahko so se udeležili dogodkov, ki so povezali različna področja, denimo gozdarstvo in umetnost ali zdravje in šport z umetnostjo in tehnologijo ter arhitekturo in prostor.

Organizatorji, med njimi sta tudi ministrstvi za kulturo in izobraževanje, želijo s to enodnevno prireditvijo doseči boljšo obveščenost o kulturni ponudbi. V strokovni in širši javnosti pa želijo okrepiti zanimanje za kulturno-umetnostno vzgojo oziroma za kulturo.

Osrednji temi letošnjega bazarja sta bili ustvarjalnost mladih in sodobna umetnost.

Strokovnjaki in poslušalci so se zato med drugim pogovarjali, kako razvijati ustvarjalnost mladih, in spraševali, kaj je sodobna umetnost in zakaj
sodobne umetnosti včasih ne razumemo.

Kaj pa ti meniš?

Za razmislek

  1. Si že kdaj opazovala umetnika med ustvarjanjem?
  2. Ali veš, o čem govori predstava Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa?
  3. Zakaj je pomembno povezovati umetnost in, denimo, tehnologijo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.