fbpx
Časoris
Novinarska konferenca Presernovega sklada in ministrstva za kulturo, na kateri so predstavili prejemnike Presernove nagrade in nagrad Presernovega sklada, sodeloval je tudi minister za kulturo Tone Persak. Foto: Daniel Novakovič/STA
Novinarska konferenca Presernovega sklada in ministrstva za kulturo, na kateri so predstavili prejemnike Presernove nagrade in nagrad Presernovega sklada, sodeloval je tudi minister za kulturo Tone Persak. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kultura v srcu

Jutri je kulturni praznik in nocoj bodo zato na državni proslavi podelili Prešernove nagrade.

To so priznanja, ki jih prejmejo najpomembnejši umetniki in kulturniki za svoje življenjsko delo oziroma za delo v zadnjem obdobju ustvarjanja.

Dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo sta letos pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač.

Prejemniki nagrad Prešernovega sklada pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.

A kultura niso samo umetniška dela. Kultura ima nešteto obrazov. In eden med njimi je srčna kultura. Ta je povezana tudi s kulturnim obnašanjem.

Kdo bi si zaslužil nagrado zanj? Prav gotovo vsi tisti, ki se znate lepo obnašati v šoli, doma in na spletu.

Tam kulturno obnašanje ne gre vsem enako dobro od rok.

V podjetju Microsoft so ob dnevu varne rabe interneta predstavil rezultate raziskave o digitalni omiki.

Skoraj dve tretjini uporabnikov sta na spletu doživeli negativno izkušnjo. Dekleta so bila pogosteje tarče spletnega nasilja kot fantje.

Med najpogostejšimi nevarnostmi so nezaželeni stiki, prevare in goljufije, zlobno ravnanje, prejemanje nezaželenih sporočil s seksualno vsebino ter provociranje in žaljenje.

Več kot polovica žrtev je nasilneže srečala tudi v resničnem življenju, kar pomeni, da razlog za neprimerno obnašanje na internetu ni morebitna anonimnost.

Spodbudno pa je, da je večina vprašanih izjavila, da so poskusili biti do drugih spoštljivi in dostojanstveni. S tem so želeli zaščititi sebe in druge.

 

Slovarček

Omika je kultura.

Anonimen je človek, za katerega ne vemo, kdo je.

Morebiten pomeni možen.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je spodbudno, da so vprašani poskusili biti spoštljivi do drugih?
  2. Zakaj se zdi, da je lažje biti nesramen na internetu kot v resničnem življenju?
  3. Komu bi ti podelil kulturno nagrado?

 

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa