Časoris
Koyaa. Vir: ZVVIKS
Koyaa. Vir: ZVVIKS

Koyaa in nagajivi predmeti na razstavi in v kinu

Koyaa, junak serije kratkih animiranih filmov, ki mu vedno znova nagajajo različni predmeti, na primer vezalke, je zapustil gorski vsakdan in se naselil v središču Ljubljane.

Ne verjamete?

Pokukajte v Galerijo Kresija, kjer si poleg njegove lutke lahko ogledate še lutko gospoda Krokarja pa tudi scenografijo ter rekvizite, skice in risbe, ilustracije in scenske fotografije, zgodborise, po katerih nastaja pripoved, in celo prisluhnete filmski glasbi.

Koyaa. Vir: ZVVIKS
Koyaa. Vir: ZVVIKS

»Nastajanje lutkovnega animiranega filma želimo približati otrokom in staršem. Na razstavi bodo videli, kaj je treba postoriti, da animirani film ugleda luči kinodvoran, televizijskih sprejemnikov ali spleta. Na ta način lik postane tudi bolj otipljiv in upam, da še bolj zanimiv,« pravi Kolja Saksida, avtor in producent ter direktor zavoda ZVVIKS, ki si je za svoj izrazni žanr izbral lutkovne animirane filme.

Koyaa. Vir: ZVVIKS
Koyaa. Vir: ZVVIKS

Zakaj?

»Že kot najstnik sem nastopal v igranih filmih, hkrati pa sem se rad likovno izražal z rokami in izdeloval različne stvari – tako zase kot za prijatelje. Lutkovni animirani film je pravšnja zmes igranega filma in likovnosti. Pri obeh zgradimo scenografijo, le da je pri animiranih filmih ta manjša, namesto igralcev pa uporabljamo lutke, ki lahko naredijo vse, kar si zaželimo. Ta magičnost me še danes navdušuje.«

Šest novih filmov (Razigrani avtomobilček, Divji ležalnik, Leteči zvezek, Plešoče nogavice, Vztrajne nalepke in Zmrzljivi šal) in dokumentarni film Živjo, Koyaa! bodo predstavili danes na premieri v Kinodvoru. Razstava Koyaa – Animirani junak na sceni! bo na ogled do 3. decembra.

 

Slovarček

Pri lutkovnem animiranem filmu avtorji premikajo lutke in vsak premik slikajo s fotoaparatom. Tako jim vdahnejo dušo. Lutke oživijo, ko se fotografije v filmu predvajajo ena za drugo.

 

Za razmislek

  1. Ali poznaš razliko med risanko, animiranim filmom in lutkovnim animiranim filmom?
  2. Si že kdaj poskusil ustvariti risanko?
  3. Ali veš, kaj je tehnika stop-motion?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.