Časoris
Saša Tabaković in Ivo Vitez. Foto: Adrijan Pregelj
Saša Tabaković in Ivo Vitez. Foto: Adrijan Pregelj

Kot v filmu tudi na radiu

Ob nedeljah zjutraj lahko v zavetju svoje sobe poslušaš radijsko nadaljevanko v osmih delih Kot v filmu na Prvem programu Radia Slovenija.

Nastala je po istoimenskem romanu Vinka Möderndorferja, govori pa o enajstletnem Gašperju, igrata ga sedaj že gimnazijec Ivo Vitez in igralec Saša Tabaković, ki je razpet med mamo, očimom in biološkim očetom. Pa tudi med šolo, svetovnim spletom, filmi in prijatelji.

Klemen Markovčič. Foto: Adrian Pregelj
Klemen Markovčič. Foto: Adrian Pregelj

Zgodbo o hitenju v odraslost je v scenarij predelal že avtor, v slušni zapis pa jo je prevedel režiser Klemen Markovčič, ki pravi, da je v današnjem izrazito vizualnem obdobju sluh eden bolj zapostavljenih čutil.

Prvi del je bil na sporedu včeraj, a če ti ga ni uspelo ujeti, nič hudega. Prav vsem lahko naenkrat prisluhneš na spletni strani s podkasti.

Zakaj radijska nadaljevanka v času, ko je podoba vse?

Prav zato. In zato, ker se mi zdi, da bi morali biti otroci sposobni poslušati in slišati, da kot odrasli ne bodo samo govorili, ampak bodo znali slišati tudi sebe in posredno tudi sočloveka.

Milan Jesih pravi, da sta si literatura in radio najbližja. Res sta si blizu, ker je njuno osrednje izrazno sredstvo človeški glas. Igralci morajo z glasom ustvariti občutja in razpoloženje.

Upam, da nam je uspelo ustvariti film brez slike, zato pa bolj zvočno bogat in tak, ki nagovarja notranje svetove mladega človeka.

Moja velika želja je, da bi poslušanje nadaljevanke spodbudilo pogovor o temah iz nadaljevanke tudi s starši in učitelji.

Zakaj ste glavnemu junaku namenili dva glasova, otroškega in odraslega?

Gašper je zelo zrel fant za svoja leta.

Zdelo se mi je pomembno poudariti, da Gašper sebe doživlja kot odraslega, le okolica ga dojema starega, kot je.

Za razmislek

  1. Ali poslušaš radio?
  2. Katera slovenska oddaja ti je najbolj všeč?
  3. Ali sebe doživljaš kot odraslega?

Podprite Časoris

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa