Časoris
Kos, ki je bil vsemu kos. Vir: Arhiv Zavoda Mundilfari
Kos, ki je bil vsemu kos. Vir: Arhiv Zavoda Mundilfari

Kos, ki je bil vsemu kos

Ali poznaš zgodbo o kosu, ki je bil vsemu kos?

Ne?

Takole gre:

Kosji par pripravlja gnezdo, v katerem kosovka nato izvali štiri jajca. Pride huda nevihta in kosovka izgine. Pretreseni kos ne ve, kaj bi z jajci. Odloči se, da bo povprašal za nasvet druge živali. Različne živali mu poskušajo svetovati po svojih močeh. Nazadnje najde siničko, ki mu pove, da je potrebno jajca izvaliti. Kos sede na jajca in čaka, čaka, in ko že misli, da se je sinička zmotila, zasliši pokanje lupinice. Mladi kosek, ki se izvali, ga pozdravi z vzklikom ATI!

Ali znaš ugotoviti, kaj sporoča ta zgodba?

»Zgodba je zasnovana tako, da je čim bolj življenjska, na problematiko neenakosti med spoloma pa opozarja posredno,« pojasnjuje Neža Kozak iz zavoda Mundilfari, kjer se je porodila zamisel o kosu, ki je bil vsemu kos.

Kos, ki je bil vsemu kos. Vir: Arhiv Zavoda Mundilfari
Vir: Arhiv Zavoda Mundilfari

Živali so zelo primerne za prikaz raznovrstnih načinov obvladovanja življenjskih preizkušenj. »Naša zgodba sporoča: vsi načini, ki vodijo do želenega dobronamernega cilja, so dobri,« dodaja Neža Kozak.

Kos pa ne živi le v slikanici, ki sta jo ustvarila Urška Kozak in Kobrowsky in ki jo bodo predstavili v torek v Trubarjevi hiši literature.

Lahko mu tudi prisluhneš, prav kmalu pa bo na voljo še kot igrica na pametnem telefonu.

Avtorji Kosa so že pred časom izdali podobno poučno in uporabno slikanico Rozagroza in Plavalava. Z njo so poskušali otrokom na njim prijazen način približati tematiko neenakosti med spoloma.

»Takrat smo problematiko vsiljenih spolnih vlog predstavili dobesedno. Tokrat pa smo želeli, da bralce najprej pritegnejo druge kvalitete slikanice in da šele nato ponotranjijo še njeno sporočilo. Želimo namreč, da je enakost spolov samoumevna,« poudarja Neža Kozak.

 

Slovarček

Ponotranjiti pomeni sprejeti vase, razumeti.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so živalske pravljice primerne za prenašanje pomembnih sporočil otrokom?
  2. Kakšne pravljice imaš najraje?
  3. Kako ti predajaš sporočila?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
27°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa