Časoris
Podprite Časoris

Kolektiv, zgodba o sistemskih krivicah in človekovih pravicah

V dokumentarnih filmih ni igralcev, ki bi igrali vloge. So le resnični ljudje, ki pripovedujejo resnične, lastne zgodbe.

Vsako leto najboljše predstavijo na festivalu, ki se je sinoči zaključil s podelitvijo nagrade filmu na temo človekovih pravic.

Letos jo je prejel romunski film Kolektiv (Collective/Colectiv) režiserja Alexandra Nanaua.

Film pripoveduje, kaj se je dogajalo po požaru v klubu Kolektiv, v katerem je umrlo veliko mladih. Po besedah žirije gledalca »potegne v vrtinec neustrašnega boja raziskovalnih novinarjev proti pohlepu in sistemski korupciji«.

Nagrado je že dvanajstič podelila organizacija Amnesty International Slovenije, v kateri se borijo proti krivicam, ki se dogajajo mnogim po svetu.

»Osebe, ki so jim kršene človekove pravice in se jim dogaja krivica, si pogosto zelo želijo, da bi čim več ljudi slišalo za njihovo trpljenje in stisko,« pravi direktorica organizacije Nataša Posel.

In zakaj njihove zgodbe povedati v filmu?

»Ob zgodbah se naši možgani odzovejo bolj intenzivno. Kadar gre za krivice, kot je to pogosto pri zgodbah o človekovih pravicah, si močnega odziva še toliko bolj želimo, saj lahko samo tako pride tudi do želje in pripravljenosti ukrepati.«

Dokumentarni filmi tako vse bolj prevzemajo osrednjo vlogo v filmski produkciji, saj skozi iskrene pripovedi razlagajo pomembne teme sodobne družbe.

Slovarček

Korupcija je nelegalna in nemoralna dejavnost, kot je recimo dajanje podkupnin ljudem na visokih družbenih položajih v industriji, vojski, politiki oziroma državnih uradih, v zameno za lastno korist.

Človekove pravice so pravice vseh ljudi. Določa jih Splošna deklaracija človekovih pravic.

Za razmislek

  1. Kaj ti pomenijo človekove pravice?
  2. Poznaš kakšno zgodbo, ki pripoveduje o kršenju človekovih pravic?
  3. Kakšna je razlika med dokumentarnim in igranim filmom?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.