Časoris
Tudi letos bo otroke na Cicifestu obiskal Adi Smolar. Vir: Arhiv Slovenskega knjižnega sejma
Tudi letos bo otroke na Cicifestu obiskal Adi Smolar. Vir: Arhiv Slovenskega knjižnega sejma

Knjižni sejem za knjigoljubce

V Cankarjevem domu se je pravkar zaključil Liffe, dogodek za filmoljubce, in že so odprli sejem za knjigoljubce35. Slovenski knjižni sejem.

V treh nadstropjih kulturnega hrama bodo do konca tedna na ogled knjige, stripi in ilustracije, ves čas pa bodo tudi pogovori, predstavitve, nastopi … 

Obljubljajo okoli dva tisoč novih knjižnih naslovov, med katerimi bo prav gotovo tudi kakšen, ki se ga že nekaj časa veseliš. 

Sejem je vedno dobro obiskan. Vir: Arhiv Slovenskega knjižnega sejma
Sejem je vedno dobro obiskan. Vir: Arhiv Slovenskega knjižnega sejma

Otroškemu občinstvu in vsem mladim po duši je namenjen Cicifest, katerega letošnja ambasadorka je pisateljica, pesnica in pravljičarka Anja Štefan. Z  njo se boste lahko srečali jutri ob 18. uri v Kosovelovi dvorani na dogodku Tristo zajcev z Anjo Štefan

V okviru Cicifesta se bo mogoče udeležiti tudi različnih delavnic, si ogledati plesno ali operno predstavo, uživati v pesmih Adija Smolarja ter seveda poslušati prigode iz pravljičnih svetov Prekmurja, Andreja Rozmana Roze in Boštjana Gorenca Pižame.

V Ilustratorskem kotu pa si lahko ogledaš najboljše ilustracije.

Zlata hruška. Vir: Arhiv MKL
Vir: Arhiv MKL

Na sejmu bo danes prav poseben praznik – praznik zlatih hrušk 2019. To je priznanje za najboljše knjige za mlade. Podeljuje ga MKL, Pionirski center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. 

V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga bo priznanje prejela knjiga Ferija Lainščka Prvotnost: poema o ljubezni, ki jo je ilustriral Jure Engelsberger, izdala pa Mladinska knjiga.

V kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga bodo nagradili knjigo Juraja Šebeste Pes pa v smeh, ki jo je prevedla Diana Pungeršič, izdala pa Cankarjeva založba.

V kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga pa bo priznanje prejela knjiga avtorja Thiaga de Moraesa Atlas mitov: zemljevidi pošasti, junakov in bogov iz dvanajstih mitoloških svetov. Prevedla jo je Mojca Žnidaršič, izdala pa založba Morfemplus.

Sejem je odlična priložnost, da spoznaš katerega od ustvarjalcev. Čigav podpis bi bil najbolj dragocen za tvojo zbirko avtogramov?

Za razmislek

  1. Ali poznaš priznanja zlata hruška?
  2. Katera knjiga je zate najbolj zlata?
  3. Katere vrste knjig te najbolj zanimajo?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa