Časoris
Knjiga je lahko v času epidemije novega koronavirusa tisto okno v svet, ki ga še kako potrebujemo v času, ko ostajamo doma. Vir: Pixabay
Knjiga je lahko v času epidemije novega koronavirusa tisto okno v svet, ki ga še kako potrebujemo v času, ko ostajamo doma. Vir: Pixabay

Kenguru s knjigo v žepu

Uf, med tem bivanjem doma je branje verjetno ena od treh stalnih dejavnosti – drugi dve sta še hoja do hladilnika in igranje računalniških igric.

Če ni, pa bi moralo biti! Dan je namreč za knjige za otroke in mladino in s tem tudi za bralno značko. Ta spodbuja prostovoljno branje v prostem času. In tega ti danes gotovo ne manjka.

Bralna značka ima dolgo zgodovino. Prihodnje leto bo dopolnila 60 let! Knjige za bralno značko so brali že tvoji starši in morda tudi stari starši. Lahko jih povprašaš, katero so imeli najraje.

Predsednik Društva Bralna značka Marko Kravos pravi, da je »bralna značka preko svojih tisočev spodbujevalcev in ustvarjalcev kot kenguru: namesto svojega mladiča pa ima v žepu radoživo, a zelo nežno bitje iz papirja, knjigo. S tem žepnim bitjem se razvija jezik in bogati čustveni ter miselni svet posameznikov.«

Kot predsednik Društva Bralna značka in kot pisatelj občasno naslavlja virtualno poslanico: da se utrdijo vezi in da prekrvavljenost udov ne zastane!

Poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke in mlade. Vir: Bralna značka
Poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino. Vir: Bralna značka

Čisto pravo poslanico pa sta letos pripravila pisatelj Peter Svetina in ilustrator Damijan Stepančič.

Manca Perko, generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke in mladino čestita vsem mentorjem branja in mladim bralcem.

»Želimo vam, da še naprej ljubeznivo in strpno iščete poti do knjig, branja in drug do drugega,« je povedala.

Vabi te, da ji pošlješ utrinke iz svojih »bralnic« – predloge za branje, za pogovore o knjigah, komentarje, fotografije …

Naj bralna značka ostane prostor srečevanj in povezovanj med raznolikimi svetovi knjig in bralcev.

Slovarček

Poslanica je uradno sporočilo, stališče pomembnejšega državnega funkcionarja o kakem vprašanju, dogodku.

Za razmislek

  1. Ali bereš knjige za bralno značko?
  2. Katera knjiga te je najbolj navdušila?
  3. Kako lahko letos zaključiš bralno značko na svoji šoli?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.