Časoris
Ilustracija iz knjižice Ti si moj junak. Vir: IASC
Ilustracija iz knjižice Ti si moj junak. Vir: posnetek zaslona/IASC

Kdo vse je junak? Lahko si tudi ti!

»Na svetu je toliko zdravnikov in medicinskih sester, ki so pravi junaki, ker skrbijo, da ljudje ne zbolijo za koronavirusno boleznijo. Ampak junak je lahko tudi vsak izmed nas in moj največji junak si ti,« v knjižici Ti si moj junak: Kako lahko otroci pomagajo premagati COVID-19! Sari pripoveduje njena mamica, ki ne najde zdravila proti koronavirusu, čeprav je najboljša znanstvenica na svetu.

A bolezni se lahko postavimo po robu, dodaja. »Otroci ste nekaj posebnega in tudi vi lahko pomagate. Ostati morate varni in zdravi. Tako boste postali pravi junaki.«

Kako hitro se lahko znova pojavi novi koronavirus in kako zlahka spet zaplete naše življenje, dokazuje primer Osnovne šole Ludvika Pliberška v Mariboru. Ker je bil tretješolec na šoli pozitiven, so morali v karanteno še vsi sošolci in razredničarka.

Knjižica Ti si moj junak, ki je prevedena že v 83 jezikov, sedaj tudi v slovenščino, je namenjena vsem otrokom, ki so zaradi virusa prestrašeni ali zaskrbljeni.

Pri njenem nastanku je sodelovalo več kot 1.700 otrok, staršev, skrbnikov in učiteljev iz 104 držav. Opisovali so, kako se spoprijemajo s strahovi in spremembami, ki jih je prinesel novi koronavirus, pa tudi, kje so njihovi viri pomoči, podpore.

Ilustracija iz knjižice Ti si moj junak. Vir: IASC
Ilustracija iz knjižice Ti si moj junak. Vir: IASC

»To je zgodba od otrok za otroke,« pravi Romana Zidar iz Urada Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), ki je poskrbel za prevod v slovenščino.

»Vodi jih skozi občutja strahu in stiske. Nakaže, kako se drugi soočajo s podobnimi občutki. Spodbuja jih k razmisleku o pomenu zaupanja in varnosti, ponudi jim nekaj praktičnih nasvetov.«

In kar je najpomembneje, notranjega sveta otrok in njihovega doživljanja koronačasov se dotakne na način, ki jim je blizu.

Za razmislek

  1. Zakaj velja, da je knjiga tudi most med jeziki?
  2. Kakšne vire pomoči imaš na voljo, ko si v stiski?
  3. Bi ti taka zgodba pomagala?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.