Časoris
Avtorica filma pravi, da je v Sloveniji za vsakim vogalom pogled, vreden fotografije. Foto: Europhotos/Dreamstime
Avtorica filma pravi, da je v Sloveniji za vsakim vogalom pogled, vreden fotografije. Foto: Europhotos/Dreamstime

Kateri kotički Slovenije navdušujejo v nagrajenem filmu?

Slovenija je lepa in zelena dežela. To vedno bolj opažajo tudi v tujini: vsako leto jo obišče veliko turistov, nanjo pa so vse bolj pozorni tudi filmski ustvarjalci.

Med drugim so pri nas snemali prizore za filme Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan, Božji oklep, Vlak smrti in mnoge oglase.

O naši državi so posneli tudi kakšen dokumentarec. Letos je eden osvojil celo prestižno nagrado emmy!

Junija lani ga je posnela ameriška popotnica, voditeljica in producentka Ashley Colburn. Pri tem ji je pomagala Slovenska turistična organizacija.

Slovenija je res edinstvena, polna čudovite narave, vrhunske kulinarike in vina. Aktivna doživetja in prijazni ljudje te spremljajo na prav vsakem koraku. Slovenija je pravi biser Evrope.

Ashley Colburn, avtorica filma

V filmu jo je predstavila kot zeleno in varno destinacijo za petzvezdična doživetja, so zapisali pri Slovenski turistični agenciji.

V njem je prikazala, da Slovenija ni samo njena prestolnica Ljubljana, ampak mnogo več.

Obiskala je še:

Okoljevarstveniki opozarjajo, da bi lahko v prihodnosti, če bo zakon potrjen tudi na referendumu, ljudem omejevali dostop do rek, jezer, morja, Vir: Pixabay

Bohinj je dolina v objemu Julijskih Alp. Bohinjsko jezero leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, enega najstarejših parkov v Evropi. Jezero leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi in premore skoraj 100 milijonov kubičnih metrov vode. 

 Bled je naselje na obrobju Blejskega jezera, v njegovi bližini pa je soteska, ki jo je izdolbla reka Radovna. Soteska Vintgar je dolga poldrugi kilometer, globoka tudi do 100 metrov, njene stene pa se ponekod povsem zožijo.

Ptuj. Vir: Wikipedija

Ptuj je najstarejše slovensko mesto. V njem je grad in veliko starih vinskih kleti. Vsako leto organizirajo pustni karneval, katerega glavna posebnost so kurenti.

Maribor. Vir: Wikimedia Commons

Maribor je drugo največje slovensko mesto, ki ima ugodno lego: ob reki Dravi, med Pohorjem na jugu, Kozjakom na zahodu in Slovenskimi goricami na vzhodu, med Dravsko dolino in Dravskim poljem. 

Pot med krošnjami. Vir: Pot med krošnjami Pohorje

Pot med krošnjami Pohorje je v osrčju pohorskih gozdov, na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 metrov. Opazovalni stolp, najvišja točka poti, je visok 37 metrov. Sprehajalna pot je dolga 1043 metrov.

Celje. Vir: Wikimedia Commons

Celje je četrto največje slovensko mesto. Leži ob sotočju rek Savinje in Voglajne.  Je pomembno sejemsko in prireditveno mesto. Njegova največja znamenitost je Stari grad Celje, ki je bil sedež Celjskih grofov

Kobilarna Lipica. Vir: Wikimedia Commons

Kobilarna Lipica je osrednja znamenitost Lipice, kjer poteka vzreja svetovno znanih konjev. Je največja kobilarna z lipicanci na svetu, ki obstaja od leta 1580. Na več kot 300 hektarih imajo več kot 300 konj.

V Postojnski jami je raziskanih 24.340 metrov podzemnih rovov. Ta kraški jamski sistem je drugi najdaljši pri nas. Jama ima stalno temperaturo med 8 in 10 °C. V njej živi človeška ribica, jamska žival, ki brez hrane zdrži tudi do 10 let.

Piran. Vir: Wikimedia Commons

Piran je obmorsko mesto v Slovenski Istri. Nahaja se na območju, kjer živijo tudi pripadniki italijanske narodne skupnosti, zato je tam poleg slovenščine uradni jezik še italijanščina.

Dolina Soče. Vir: Jošt Gantar/Slovenia.Info

Dolina Soče je dolina, ki poteka vzdolž toka reke Soče od severozahodne Slovenije pa vse do Goriške. Dolina najlepše slovenske reke poleg naravnih lepot ohranja tudi pretresljivo dediščino 1. svetovne vojne.

Kranjska Gora je gorsko turistično športno središče. Pozimi tu tekmujejo alpski smučarji, v bližnji Planici postavljajo rekorde najboljši skakalci. Kolesarje čaka najvišji slovenski cestni prelaz, pohodnike mnoge znamenitosti. 

Ashley Colburn je Slovenijo obiskala že leta 2013 in posnela spodnji filmček.

Za razmislek

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+
  1. Katere slovenske kraje in znamenitosti priporočaš za ogled?
  2. Katere od teh so svetovno znane?
  3. Kaj pomeni, da je Slovenija zelena destinacija?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.