Časoris
Ronja, razbojniška hči na Mladi Fabuli. Foto: Matej Pušnik/Arhiv festivala Fabula
Ronja, razbojniška hči na Mladi Fabuli. Foto: Matej Pušnik/Arhiv festivala Fabula

Kako je razbojniška hči Ronja rušila zidove na Fabuli

Ronja, razbojniška hči je na pustno nedeljo razgrajala v Vodnikovi domačiji na Mladi Fabuli.

To je tisti del največjega in najodmevnejšega literarnega festivala v Sloveniji in širši regiji, ki je namenjen otrokom.

Saj Ronjo najbrž poznate!

Priljubljeni mladinski roman Astrid Lindgren pripoveduje o odraščajoči razbojniški deklici Ronji, ki se spoprijatelji z vrstnikom Birkom iz sovražne razbojniške tolpe.

Naslovnica knjige Ronja, razbojniška hči. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Foto: Sonja Merljak/Časoris

Odlomke iz knjige sta brala Katja Preša in Andrej Murenc.

In zakaj prav Ronja na Fabuli za otroke?

»Pri izbiri smo spoštovali temo Fabule – zidovi med nami. In ta knjiga Astrid Lindgren govori prav o preseganju sovraštva med razbojniškimi klani ali družinami. Ronja govori o solidarnosti, prijateljstvu, preseganju zidov med nami,« je pojasnila Špela Frlic iz Vodnikove domačije.

Dogodku, oplemenitenemu z zvočnimi in svetlobnimi učinki, je sledilo srečanje s filozofijo za otroke. Otroci so s filozofom Janezom Ciperletom razpravljali o temah, povezanih s solidarnostjo.

Naslovnica knjige Ronja, razbojniška hči. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Poznaš Ronjo? Foto: Sonja Merljak/Časoris

»Festival Fabula je šestnajsto leto zapored v Slovenijo pritegnil največja imena sodobne svetovne književnosti. Med njimi rusko avtorico Tatjano Tolstoj, ki je 1. marca otvorila festival, pa francoskega pisatelja Érica Vuillarda in Rachel Cusk iz Velike Britanije. Festival bogatijo še filmi, posneti po knjižnih predlogah,« je dogodke na Fabuli izpostavila Ada Cajnko iz založbe Beletrina, ki festival pripravlja.

Osrednja tema festivala je »zidovi med nami«. Na njem bodo zato med drugim govorili o padcu berlinskega zidu in o NUK II, knjižnici, ki je še vedno nimamo.

Festival bo trajal do 9. marca. Namenjen je vsem generacijam, brezplačne vstopnice si lahko priskrbite na blagajni Cankarjevega doma.

 

Slovarček

Fabula (lat. fābula – pravljica, zgodba, basen; figurativno: izmišljena zgodba) so smiselno si sledeči dogodki v literarnem delu. Fabula je zgodba oziroma osnovni tok dogajanja in dogodkov v pesnitvi, romanu itd.

 

Za razmislek

  1. Katera imena svetovne književnosti poznaš?
  2. Kdo je Ronja, razbojniška hči?
  3. Kdaj je padel berlinski zid?

Jelka

Šutej Adamič je novinarka, ki rada bere, piše, opazuje in se smeji. Zanima jo marsikaj, še posebej ples, likovna umetnost, gledališče, glasba in film.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.