Časoris
Film Gajin svet. Foto: Luka Karlin
Film Gajin svet. Foto: Luka Karlin

Kaj povezuje film Gajin svet in projekt Odklikni?

Še čisto malo in film Gajin svet bo prispel v kinematografe.

Prisrčno zgodba o enajstletni Gaji, ki jo ustvarjalci filma primerjajo kar s Piko Nogavičko, pa so si dopoldne na prav posebni projekciji lahko ogledali številni ljubljanski osnovnošolci.

Ta je bila del projekta ozaveščanja o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet Odklikni. Po njej so prisluhnili pogovoru o tem, kako preprečiti nasilje na spletu.

Film Gajin svet. Foto: Luka Karlin
Foto: Luka Karlin

Pomemben del filmske zgodbe se namreč nanaša na pasti, ki na otroke prežijo na spletu.

»Otroke znamo opozoriti na nevarnosti v fizičnem svetu, pozabljamo pa na tiste v virtualnem,« meni režiser Peter Bratuša.

Prav zato je pomislil, da bi o njih spregovoril v filmu. Te si običajno ogleda veliko gledalcev in tako bi marsikdo izvedel zanje.

»Eno od sporočil je tudi spoznanje, da vedno obstaja rešitev,« dodaja režiser.

V filmu poleg Tare Milharčič, ki igra Gajo, nastopajo znani igralci, med njimi Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar. Oba sta ambasadorja projekta Odklikni.

Film Gajin svet. Foto: Luka Karlin
Foto: Luka Karlin

Pripravili so ga na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bi otrokom povedali, kako prepoznati spletno nasilje, kako se zaščititi pred njim, pa tudi, kako ravnati v primeru, ko se zgodi.

Sebastian Cavazza pravi, da se starši premalo zavedajo nevarnosti na spletu, ker jih v svoji mladosti niso izkusili. »Upam, da bo film spodbudil tako mladino kot odrasle, da začnejo skupaj iskati rešitve.«

Ajda Smrekar pa je že doživela, da so ji neznanci prevzeli profil na družbenih omrežjih. »O teh nevarnostih moramo spregovoriti naglas.«

V Sloveniji je vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja izkusila polovica učencev od 7. do 9. razreda. Med njimi je bilo več punc kot fantov.

 

Slovarček

Projekcija je dogodek, na katerem predvajajo film.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so filmi primerni za prenašanje pomembnih sporočil?
  2. O čem bi ti posnela film?
  3. O katerih temah je treba spregovoriti na glas?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.