Časoris
Razstava o intelektualni lastnini. Foto: Boštjan Lešnjak/URSIL
Razstava o intelektualni lastnini. Foto: Boštjan Lešnjak/URSIL

Kaj je intelektualna lastnina?

Ali veš, da je Michael Jackson izumil posebne čevlje? Ti so mu omogočali, da se je lahko močno nagibal in tako na odru dosegel večji učinek.

Da njegovih čevljev drugi ne bi kopirali, je svoj izum patentiral. To pomeni, da drugi brez njegovega dovoljenja niso smeli izdelovati in prodajati takih čevljev.

Čevlji Michaela Jacksona. Vir: URSIL
Čevlji Michaela Jacksona. Vir: URSIL

In kakšni so bili ti čevlji? S številnimi drugimi izumi si jih lahko ogledaš na razstavi Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo.

Razstavo so pripravili v Uradu RS za intelektualno lastnino skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije. Na ogled je na Krakovskem nasipu v Ljubljani, in sicer do 11. julija.

Ali veš tudi, kateri je eden najbolj kopiranih slovenskih izdelkov?

To je Iskrin telefon ETA 80. Primerek hranijo celo v muzeju MoMa v New Yorku, pa tudi v Muzeju moderne umetnosti v Münchnu. Seveda imajo enega še v Muzeju pošte in telekomunikacij, ki je del Tehniškega muzeja Slovenije.

Telefon Iskra Eta. Foto: Marko Cotič Trojer.
Telefon Iskra Eta. Foto: Marko Cotič Trojer.

Da ne bi kopiranja nemara obtožili celo tistega, ki je nek izdelek izumil, ga ta običajno patentira ali kako drugače zaščiti.

Temu se reče tudi varstvo pravic intelektualne lastnine.

Sicer pa se izumitelji za tako varstvo odločijo predvsem zato, ker želijo svoj izdelek prodati in tako dobiti nazaj del denarja, ki so ga vložili v njegov razvoj.

»Hkrati pa želijo z javnim razkritjem omogočiti nadaljnji tehnološko-razvojni napredek družbe,« pravijo v uradu za intelektualno lastnino.

 

Slovarček

Intelektualna lastnina je rezultat človeškega uma, intelekta. Delimo jo na industrijsko lastnino, komor sodijo patenti, znamke, modeli in geografske označbe, in na avtorske ter sorodne pravice.

 

Za razmislek

  1. Ali veš, kateri izdelek je med najbolj kopiranimi danes?
  2. Ali veš, kaj varuje avtorska pravica?
  3. Zakaj so pravice, ki so povezane z intelektualno lastnino, dobre tudi za družbo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.