Časoris
Švedski pisatelj Mats Strandberg se v romanu sprašuje, kaj bi nam bilo najbolj pomembno, če bi vedeli, da se nam čas na tem svetu izteka. Vir: Mladinska knjiga
Švedski pisatelj Mats Strandberg se v romanu sprašuje, kaj bi nam bilo najbolj pomembno, če bi vedeli, da se nam čas na tem svetu izteka. Vir: Mladinska knjiga

Kaj bi storili, če bi bilo konec sveta?

So ti všeč knjige o magičnih bitjih in domišljijskih pokrajinah? 

Fantazijski žanr je zelo raznolik. Nekatere zgodbe so postavljene v izmišljen svet s svojimi pravili. Druge se dogajajo v realnem svetu, toda vsebujejo domišljijske elemente, ki v realnem svetu ne obstajajo. 

Gotovo poznaš knjige iz serije Harry Potter, ki je prava klasika fantazijskega žanra. Zate imam posebno novico – prvega januarja 2022 bo na ogled posebna epizoda, v kateri se bodo igralci iz filmov o mladem čarovniku pogovarjali o ozadju snemanja. Letos mineva dvajseta obletnica izida prvega filma Harry Potter in kamen modrosti.

»Na založbi smo komaj sledili povpraševanju po knjigah iz serije Harry Potter – mehko izdajo smo v času epidemije ponatisnili kar trikrat, trda izdaja zbirke pa je izšla v dveh natisih,« pravi Alenka Veler, urednica pri založbi Mladinska knjiga.

Pri založbi so izšle tudi nove fantazijske knjige.

Med njimi je roman Konec. V njem se švedski pisatelj Mats Strandberg sprašuje, kaj bi storili, če bi vedeli, da se čas na tem svetu izteka. Kaj bi nam bilo v tistem trenutku najbolj pomembno? Glavni junak, sedemnajstletni Simon, bi zadnje dni najraje preživel z ljudmi, ki jih ima rad, toda pred tem mora raziskati umor nekdanje punce. 

Miceni svobodni možje. Vir: Mladinska knjiga
Miceni svobodni možje. Vir: Mladinska knjiga

Delo znanega angleškega pisatelja Terryja Pratchetta Miceni svobodni možje pa govori o deklici, ki vidi stvari, ki jih drugi ne. Ko vilinska kraljica ugrabi njenega bratca, se Fanika skupaj z modrimi možiclji poda na nevarno pot v vilinsko deželo. 

Nedavno je izšel tudi ponatis Hobita, ki ga je napisal priljubljeni pisatelj J. R. R. Tolkien.

Pri Mladinski knjigi načrtujejo še objavo novega prevoda njegove trilogije Gospodar prstanov

Slovarček

Apokalipsa je grozljiv in veličasten opis konca sveta.

Za razmislek

  1. Katero zvrst knjig najraje bereš?
  2. So ti ljubši fantazijski filmi ali knjige?
  3. Poznaš zgoraj navedene tri avtorje fantazijskih romanov?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.