Časoris
Kamišibaj je japonska oblika pripovedovanja zgodb, ki je tesno povezana tudi z nastankom mange. Foto: Ubald Trnkoczy
Kamišibaj je japonska oblika pripovedovanja zgodb, ki je tesno povezana tudi z nastankom mange. Foto: Ubald Trnkoczy

Japonsko pripovedovanje zgodb je priljubljeno tudi v Sloveniji

Kamišibaj je na prvi pogled nenavadna beseda, ki ne zveni prav nič slovensko.

To pa zato, ker izraz prihaja iz Japonske in označuje posebno obliko pripovedovanja zgodb – papirnato gledališče.

»Kamišibajkar, to je igralec kamišibaja, gledalcem zgodbo pripoveduje ob slikah v malem lesenem odru, ki se mu po japonsko reče butaj. Slike prikazujejo najpomembnejše in najzanimivejše trenutke v zgodbi. Nastopajoči iz odra vleče eno za drugo, dopolnjuje pa jih s svojo pripovedjo,« je razložila Jelena Sitar.  

Skupaj z Igorjem Cvetkom veljata za začetnika te japonske gledališke umetnosti pri nas. Prav v mesecu aprilu pa slovenski kamišibaj, njegov razvoj in ustvarjanje predstavljata tudi na Svetovnem forumu kamišibaja.

Jelena Sitar je lutkovna ustvarjalka, režiserka in dramaturginja, ki o kamišibaju poučuje tudi študente Pedagoške fakultete v Kopru. Foto: Ubald Trnkoczy
Jelena Sitar je lutkovna ustvarjalka, režiserka in dramaturginja, ki o kamišibaju poučuje tudi študente Pedagoške fakultete v Kopru. Foto: Ubald Trnkoczy

Kamišibaj je v Sloveniji sicer prisoten šele od leta 2013, do danes pa je po besedah sogovornice med slovenskimi gledalci postal zelo priljubljen.

Pogosto se kamišibaj predstave odvijajo v knjižnicah, predvsem pa so prisotne v vrtcih in šolah, saj jih imajo otroci še posebej radi.

»Otroci lahko pred lesenimi odri zdržijo celo po dve uri. Ob dobrem vodstvu pa lahko tudi sami izdelajo čudovite kamišibaje,« je povedala.

Prav po ustvarjanju lastnih kamišibajev so v svetu znani tudi slovenski ustvarjalci.

»Pri nas gojimo tako imenovani tezukuri kamišibaj, kar pomeni, da zgodbe, ki jih pripovedujemo, tudi sami narišemo,« je pojasnila.

Dodala je še, da ustvarjanje lastnih kamišibajev za igralca predstavlja prav poseben izziv. Za to je namreč potrebno kar nekaj znanja, ustvarjalnosti in vztrajnosti.

»Ampak ko stojiš s svojo zgodbo pred gledalci, je ves trud poplačan. Potem že takoj razmišljaš, katere zgodbe ali pesmi se boš lotil za svoj naslednji kamišibaj,« je še povedala.

Za razmislek

  1. Si že kdaj videl kakšno kamišibaj predstavo?
  2. Katera je tvoja najljubša gledališka predstava?
  3. Kaj še veš o Japonski?

Mirjam

Tominc je novinarka, ki svoj prosti čas rada preživlja v gledališču, tako na odrskih deskah kot med občinstvom. Obožuje učenje tujih jezikov in spontane izlete s prijatelji.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
-6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.