Časoris
Pisanje je velik izziv. Vir: Pixabay
Če ti je 50 tisoč besed preveč, si lahko zadaš cilj, da vsak dan nekaj napišeš. Vir: Pixabay

Izziv za mesec november: napiši svojo zgodbo

Triindvajsetletna Jerneja Bah poleg knjižnega bloga Pesem ptic ta mesec vestno piše tudi svoj roman.

Zgodbe je začela pisati kmalu po tem, ko se je naučila pisati velike tiskane črke; prvo pravo, pravcato pa je napisala pri dvanajstih letih. 

Neja Bah. Vir: Pesem ptic
Jerneja Bah. Vir: Pesem ptic

Na spletu je ta mesec našla nov izziv, ki jo je spodbudil k pisanju: v tridesetih dneh želi napisati zgodbo s 50 tisoč besedami.

Izziv se imenuje NaNoWriMo in je angleška kratica za National Novel Writing Month oziroma v prevodu nacionalni mesec pisanja romana.

Želiš poskusiti tudi ti?

Na voljo je tudi program za mlade pisatelje, imenovan NaNoWriMo Young Writers Program. Tam število besed, ki jih boš napisala, določiš sama.

Kako se zadeve lotiti, kje dobiti idejo za zgodbo? Neja ideje dobiva med opravljanjem vsakdanjih opravil, v knjigah, pa tudi v sanjah.

Kaj počne, ko nima motivacije za pisanje, še posebej ker vseeno želi opraviti izziv? »Dobro je, da si ustvariš rutino in se potrudiš kaj napisati, tudi ko nimaš prave ideje,« pravi.

Takrat si pomaga tako, da posluša glasbo, si pogleda film ali gre na sprehod. Včasih tudi to ne pomaga in takrat se ne sili s pisanjem. 

»Če te je strah, da nisi dovolj dober, ti priporočam, da zbereš pogum, svojo zgodbo pokažeš prijatelju, ki rad bere, in ga prosiš, da ti pove iskreno mnenje,« svetuje Jerneja

Tistim, ki jih število besed zelo skrbi, priporoča, da se izziva lotijo drugače. Namesto na število besed se lahko osredotočijo na to, da vsak dan nekaj napišejo. Sliši se enostavno, ampak je prav tako velik izziv.

»To je odlična vaja, da se izboljšuješ, dokler ti nekega dne ne uspe dokončati čisto prave knjige.«

Za razmislek

  1. Katera knjiga ti je bila do zdaj najbolj všeč?
  2. Kakšno zgodbo bi ti napisal?
  3. Kaj ti je pri pisanju najtežje?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.