Časoris
Podprite Časoris

Glas mladih prvič z avtorskimi skladbami

Glas mladih je najstarejši slovenski festival za mlade. Letos praznuje svoj 42. rojstni dan – in bo čisto drugačen od prejšnjih. Prvič bo potekal po spletu in prvič v svoji zgodovini bo povsem avtorski.

Lani so osnovnošolci še lahko nastopali s priredbami, letos pa so se kandidati prijavili z avtorsko skladbo. Lahko so jo napisali sami ali pa kdo drug, vendar mlajši od 35 let. 

»Bali smo se, da bo to vplivalo na število prijavljenih osnovnošolcev, saj mladim, starim od deset do petnajst let, le ni tako enostavno napisati avtorskega komada,« je povedal organizator festivala Tadej Fink.

V kategoriji Avtorski glas mladih so dobili osem prijav in odločili so se, da bo Glas mladih tudi v prihodnje avtorski. 

Komisija, v kateri so znani slovenski glasbeniki Tina Marinšek, Gušti, Bort Ross, Gregor Strasbergar in Rudi Vlašič, je imela elektronsko avdicijo. Ogledala si je posnetke vseh 25 kandidatov in izbrala 16 finalistov. Ti se bodo danes ob 20. uri predstavili na finalni prireditvi. Ogledaš si jo lahko na YouTubu

Mladi glasbeniki bodo nastopili v kategorijah Osnovnošolski, Avtorski in Bendovski glas mladih. Festival vodijo mladi napovedovalci, ki so jih prav tako izbrali na spletni avdiciji. Nastopili bodo tudi lanski zmagovalci festivala.

Dui in skupine nastopajo v svoji kategoriji. Vir: Arhiv festivala
Dui in skupine nastopajo v svoji kategoriji. Vir: Arhiv festivala

Glasovanje bo potekalo prek spletne strani. Občinstvo bo lahko dva dni glasovalo za svoje favorite, razglasitev treh najboljših pa bo v ponedeljek, 23. novembra ob 20. uri

Organizator Tadej Fink računa na veliko zanimanje gledalcev in upa na še večjo prepoznavnost festivala. In si seveda želi, da bi prihodnje leto finale znova potekal v živo.

Za razmislek

  1. Si že kdaj napisal čisto svojo pesem?
  2. Ali igraš kakšen instrument?
  3. Kaj je po tvojem mnenju težje, stati na odru pred publiko ali nastopati pred kamero brez občinstva?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
7°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.