Časoris
Prizor iz filma Moj brat lovi dinozavre. Vir: Arhiv Kinodvora
Prizor iz filma Moj brat lovi dinozavre. Vir: Arhiv Kinodvora

Filmi pod domačo odejo

Tudi 31. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe se bo odvil na spletu. Trenutne razmere preprečujejo polne dvorane in druženje, a organizatorji tako želijo pokazati, da bo kino preživel koronačase.

Na festivalu bo že dvanajsto leto zapored sekcija za mlade, Kinobalon. Vanjo so v Kinodvoru umestili dva mladinska filma, ki bosta prišla tudi na redni program.

Prizor iz filma Volkovi. Vir: arhiv festivala Liffe
Prizor iz filma Volkovi. Vir: Arhiv festivala Liffe

Film Volkovi govori o težavah priseljenske družine skozi pisan domišljijski svet dveh bratov, ki se soočata z življenjem v novi državi.

Soočanje z novim pa je tudi v filmu Moj brat lovi dinozavre, ki na ganljiv in humoren način spregovori o najstniških težavah in sprejemanju drugačnosti.  

Oba si lahko ogledate od doma. »Ogleda filma doma in v kinodvorani se zelo razlikujeta. Doma lahko film pogledamo skorajda kadarkoli, kar iz kavča v dnevni sobi ali pod odejo v postelji,« pravi Živa Jurančič iz Kinodvora.

Svoje prednosti pa ima tudi ogled filma v kinodvorani. »Film si ogledamo na velikem platnu, v temi, z odlično sliko in vrhunskim zvokom. Doživetje filma je tako veliko bolj polno, intenzivnejše!« dodaja Živa Jurančič.

Prizor iz filma Moj brat lovi dinozavre. Vir: arhiv festivala Liffe
Prizor iz filma Moj brat lovi dinozavre. Vir: Arhiv festivala Liffe

V spremljevalnem programu festivala Pionirski dom prireja spletni delavnici stop animacije za vse, starejše od 7 let. Prva, Nepopisan list, je prek Zooma na sporedu že danes ob 17.00.

Odprtje in zaključek festivala ter spremljevalni program bodo brezplačno dostopni na spletni strani Liffa, Facebook strani Liffa in Cankarjevega doma ter YouTube kanalu Cankarjevega doma.

Na spletu se je začel tudi deseti mednarodni festival Enimation, ki prikazuje filme avtorjev do 19. leta starosti. Hkrati poteka tudi Slovenski teden filma, ki prikazuje slovenske mladinske filme.

Za razmislek

  1. Ali raje gledaš filme doma ali v kinu?
  2. Katere razlike so po tvoje najpomembnejše med ogledom filma v kinodvorani in doma?
  3. Si se že preizkusila v tehniki stop animacije?

Urša

Adamič je biologinja in dramaturginja, ljubiteljica živali in pisane besede.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.