Časoris
Festival Lutke 2018. Vir: Lutkovno gledališče Ljubljana
Festival Lutke 2018. Vir: Lutkovno gledališče Ljubljana

Kaj vse je lahko lutka?

Lutko je preprosto narediti.

Vzameš (svežo) staro nogavico, ji na peto prišiješ kos volne, na stran pa narišeš velike oči in usta. Pa jo imaš – čisto svojo lutko!

Toda še tako lepa lutka ni dobra lutka, če ne oživi.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) znajo poskrbeti za to. Letos praznujejo okroglih 70 let delovanja in v vsem tem času so njihove predstave še vedno (ali pa celo vedno bolj) zanimive.

Že 14. leto zapored pripravljajo še festival sodobne lutkovne umetnosti. Začel se bo v sredo in bo trajal do nedelje.

V štirih dneh se bo zvrstilo 22 predstav. Nastopili bodo lutkarji iz Francije, Izraela, Finske, Španije, Irana, Rusije, Nemčije, Češke in Slovenije, ki bodo prikazali, kaj vse je lahko lutka oziroma kaj vse lutke počnejo.

»Festival Lutke 2018 prinaša pregled sodobne mednarodne lutkovne produkcije,« pravijo v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

V Ljubljani si bo predstave mogoče ogledati v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v Stari mestni elektrarni in na Ljubljanskem gradu, dve predstavi pa bosta tudi v Lutkovnem gledališču Maribor.

Predstave niso namenjene le mestnim otrokom. »Vse leto prihajajo k nam skupine otrok iz vrtcev in šol z vseh koncev Slovenije in tudi na festivalu jih pričakujemo kar nekaj,« pravijo v LGL.

9-letni Metod Apatič iz Šoštanja si zaradi oddaljenosti ne bo ogledal nobene. A pravi, da mu ni hudo, saj si bo kakšno lutkovno igro morda lahko pogledal na Pikinem festivalu.

Če se ob vsej ponudbi torej še najde kdo, ki mu je dolgčas … hja, potem brž nogavico na roko in domišljijo na plan!  Morda bo prav zgodba njegove lutke najboljša.

 

Slovarček

Pregled sodobne mednarodne produkcije pomeni, da bodo na festivalu predstavili, kaj novega se po svetu dogaja na področju lutkovne umetnosti.

 

Za razmislek

  1. Kaj potrebuješ za dobro lutkovno predstavo?
  2. Bi se udeležila predstave, ki ni v tvoji bližini?
  3. Si že kdaj igral z lutkami?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.